Dubbelfunctie Smaal is ‘aardig intensief’

0
145

Heel wat uurtjes in de agenda van Richard Smaal worden dit seizoen gevuld door Dubbeldam. De Dordtse voetbaltrainer heeft dit seizoen namelijk zowel de zaterdag- als de zondagploeg onder zijn hoede. Een primeur voor de club en de trainer. ,,Het is aardig intensief’’, erkent Smaal.

Dubbeldam
Zijn gecombineerde functie is niet de enige primeur voor Smaal bij Dubbeldam. De Dordtenaar was ook nooit eerder actief in zijn eigen woonplaats. ,,Voor het eerst ben ik binnen een paar minuten thuis als ik bij de club vertrek. Het is niet dat ik nu eerder thuis ben, maar voorheen moest ik toch altijd wel minimaal een halfuur rijden en ging er dus veel tijd op aan het reizen’’, aldus de oud-trainer van onder meer Arkel. ,,Als voetballer speelde ik eigenlijk ook altijd buiten Dordrecht. Nooit bewust eigenlijk, maar misschien dat ik daardoor als trainer ook buiten de stad bleef. Je hebt je contacten dan toch wat verder weg.’’

Je bent nu een paar weken onderweg als trainer van het zaterdag- en zondagteam van Dubbeldam. Bevalt de combinatie?
,,Het is aardig intensief. Het is voor het eerst dat ik in deze constructie werk. Vooraf had ik er eerlijk gezegd niet echt een beeld bij. Vanaf het begin van de voorbereiding ben ik eigenlijk elke dag wel met Dubbeldam bezig. Daar had ik me ook wel op ingesteld. Je moet dingen regelen, bereidt de trainingen voor en bent bezig met de samenstelling van de elftallen. Nu moest ik de namen van spelers van twee elftallen leren kennen. Inmiddels zitten die er wel in. Beide elftallen zijn eigenlijk compleet nieuw voor mij. De zondagploeg heb ik vorig seizoen al een paar keer in actie kunnen zien. Het zaterdagteam helemaal niet, omdat ik op die dag zelf nog werkzaam was voor mijn vorige club Arkel. Het is even investeren en het komt bijna elke dag wel terug, maar het is ook leuk om mee bezig te zijn.’’

Is het anders werken in een dubbelfunctie?
,,Ja en nee. Het werk is hetzelfde, al heb je nu twee verschillende teams. Maar je hebt wel verschillende lijntjes waar je mee te maken hebt, al komen sommige ook weer samen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende leiders bij het zaterdag- en zondagelftal, maar bijvoorbeeld weer één materiaalman. Bij het ene team is het weer net iets anders als bij het andere team. Je praat met verschillende mensen over dezelfde onderwerpen. Je moet dus wel continu switchen, maar dat is niet zo’n probleem.’’

Spelen beide elftallen straks volgens dezelfde visie?
,,Nee, dat gaat niet gebeuren. Vanaf de voorbereiding heb ik geconstateerd dat beide elftallen een verschillend DNA hebben en een ander spelpatroon gewend zijn. Je wilt de kwaliteiten van het team zoveel mogelijk tot uiting brengen en dan kun je niet met twee verschillende elftallen op dezelfde manier spelen. Het zondagteam is iets verzorgder, het zaterdagteam wat dynamischer. Dat vraagt echt een verschillende manier van aanpak. Je zoekt toch naar een zo hoog mogelijk rendement.’’

Verschillende mensen, verschillende aanpak, verschillende tegenstanders. Is dat allemaal wel te behappen voor één trainer?
,,Dat lijkt wel te gaan lukken. Je moet alleen voldoende tijd hebben om erover na te denken. Daarom ben ik er ook juist elke dag mee bezig.’’

Sta je door deze dubbelfunctie nu dan ook dagelijks op het veld?
,,De zaterdagselectie traint op maandag en woensdag. De zondag traint dinsdag en donderdag. Op zaterdag en zondag zijn dan de wedstrijden. Ik zou bijna elke dag op het veld kunnen staan, maar dat doe ik niet. In overleg met de andere leden van de technische staf is afgesproken dat ik op dinsdag, woensdag en donderdag de trainingen leid. Op de maandag doet mijn assistent dat. Ik combineer het trainersvak ook nog met een fulltime baan, dus overdag ben ik niet vrij. Dan kun je niet elke avond op het veld staan. Anders had het een mooi scenario geweest. Op vrijdag sta ik ook niet op het veld. Dat is mijn voetbalvrije dag.’’

Met de zondagploeg ben je in West II in een gecombineerde derde en vierde klasse belandt. Hoe kijk je naar deze competitie-opzet?
,,Als de selectie compleet is, moeten wij in de derde klasse een rol van betekenis kunnen spelen. Zeker ook omdat een deel van de tegenstanders afkomstig zijn uit de vierde klasse. De competitie kent een hele aparte opzet, waarbij we in de eerste helft van de competitie maar één keer tegen elke tegenstander spelen en dan vindt er een scheiding plaats tussen de bovenste en onderste teams. Het is bijna een systeem zoals we dat kennen uit het jeugdvoetbal. Het moet blijken of dat prettig is, maar we moeten het er hoe dan ook mee doen. Het is als het goed is maar voor één seizoen. Overigens denk ik niet dat de kwaliteitsverschillen komend seizoen groter zullen zijn dan bijvoorbeeld vorig seizoen.’’

En hoe luiden de ambities met de zaterdagploeg?
,,Die ploeg is op de laatste speeldag van het vorige seizoen gepromoveerd. Vrij veel spelers komen nu op een niveau waarop zij nog niet eerder hebben geacteerd. Handhaving zal dus absoluut de doelstelling zijn, al denk ik zeker dat onze kansen daarop zeer reëel zijn.’’