De jongens van de dagploeg houden van doorwerken

0
91

De schrobmachine van Cor Struijs maakt een oorverdovend geluid. “Maar hij gaat echt niet stoppen, hoor”, waarschuwt Cock Verboom. De verenigingsmanager van Zwaluwen wil net uitleggen welke verenigingen en instanties de Vlaardingse club wekelijks over de vloer krijgt. “Die jongens van de dagploeg houden van doorwerken.”

Die jongens zijn allemaal mannen op leeftijd. Gepensioneerd. “Drie keer in de week zijn ze er”, vertelt Verboom (58). “Op maandag loopt hier een mannetje of acht, dinsdag ook en vrijdag zijn er meestal vijf.” Ze zorgen ervoor dat het complex van Zwaluwen, om de woorden van Verboom te gebruiken, ‘leefbaar’ blijft. “Ze verrichten vooral schoonmaakwerkzaamheden. Kleedkamers, maar ook de buitenruimte. Al het vuil in de buitenbakken wordt weggehaald. We hebben twee mannen die zich bezig houden met de belijning van de twee natuurvelden. Aan de kunstgrasvelden hoeven we zelf gelukkig niets te doen.” De dagploeg heeft de handen al vol om het complex netjes te houden. “Twaalf, dertien jaar geleden hebben we de laatste verbouwing gehad. Het oude gedeelte staat al sinds 1970. Het gebouw is onderhoudsgevoelig. Kleine reparaties doet de dagploeg ook. Douche- of deurknop vervangen, dat werk. Twee jaar geleden hebben we de boel geschilderd. Alles zwart-wit met kleurtjes op de kleedkamerdeur. Anders is het ook maar zo zwart-wit.”

“Je bent eigenlijk nooit klaar. Een zomerseizoen kennen we niet in die zin dat het rustig is. Als alle leden op vakantie zijn wordt hier alles gereed gemaakt voor het nieuwe seizoen.” De schoonmakende leden van de dagploeg zijn deze donderdag niet de enige fanatiekelingen in het gebouw. In de kantine spelen vrouwen op leeftijd spelletjes. “Die komen uit de buurt”, zegt Verboom. “Op maandag na hebben we iedere dag wel een vereniging of instantie die gebruik maakt van de kantine. Daar hebben we bewust voor gekozen. Niet om rijk van te worden – de huur die we vragen is te verwaarlozen – wel vanwege de sociale functie die we als voetbalclub willen vervullen. Zo hebben we vier bridgeclubs en ook werken we samen met Vlaardingen in Beweging.”

Dat maatschappelijke gezicht komt ook terug in de opvang van cliënten van Ipse de Bruggen van locatie Scala. “Ze helpen hier regelmatig mee op vrijdag. En een lol dat ze hebben. Ze kunnen enorm dankbaar zijn. Regelmatig hangt er één om je nek.”