‘Dan begin je er anders naar te kijken’

0
344
Hekelingen, Jeugd

Een jaar of zes geleden hielp hij bij de JO9-2 van Hekelingen ‘gewoon een vriend uit de brand’. Maar inmiddels is Roy van der Meijden bij de club uitgegroeid tot een vast gezicht als het om jeugdtrainers gaat. En als eindverantwoordelijke van de JO17, gaat hem dat meer dan goed af. “Het is ontzettend leuk om anderen iets bij te leren.”

Al was het ook wel lekker, om even winterstop te hebben, lacht de pas 23-jarige trainer. “Dat merkte je bij de jongens zelf ook, dan is de concentratie en spanningsboog gewoon weg.” Opgeladen en wel, kijkt Van der Meijden vol enthousiasme uit naar het restant van het seizoen. “We spelen hoofdklasse, dan wordt er naast plezier, ook een bepaalde prestatie verwacht.” Bij toch wel ‘zijn club’. “Ik voetbal hier vanaf mijn vijfde. De complete jeugd doorlopen en nu in het derde, als vriendenteam.” Zijn positie? “Heel vroeger begonnen als keeper, daarna spits en ondertussen sinds elf jaar verdediger. Ik ben nogal lang, dan krijg je dat.”

Gebruiksaanwijzing

Gelukkig is Van der Meijden als trainer een stuk meer honkvast. “Dit is mijn vijfde seizoen als jeugdtrainer. Dat begon met het helpen bij de JO9-2 en een jaar later de selectie van de JO15. Daarna stond ik op eigen benen en ben ik met deze groep meegegaan. Tot nu JO17.” Een flinke uitdaging, zo weet hij. “Sinds ik hoofdtrainer ben, wil ik iedere speler even lang laten spelen. Dan moet je af en toe keuzes maken. Maar aan het einde van het seizoen, moet iedereen gelijk staan.” Gelukkig kent hij zijn spelers, inmiddels door en door. “Ik was eerst clubscheidsrechter, dus ik floot ze al toen die jongens nog in ‘de E’ zaten. Ze hebben allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing, dus inmiddels weet ik wel wat werkt.”

En dat is maar goed ook, vertelt Van der Meijden. “De helft zit al bij elkaar vanaf de voetbalschool. Veel jongens zitten natuurlijk ook bij elkaar op school. Het is een groep die, helaas soms iets te, van lachen, gieren en brullen houdt. Dat het pubers zijn, maakt het soms ook niet makkelijker.” Maar, voegt de inwoner van Spijkenisse meteen trots toe: “Het is ook een team dat heel hard voor elkaar wil knokken. Zo hebben we al vaak in de laatste minuten toch nog punten gepakt.”

Aan hem de taak, om dat allemaal een beetje bij elkaar te houden. Ook als het een keertje niet loopt. “Teamproces en plezier zijn uiteindelijk het belangrijkste. Je kunt slecht spelen en 3-0 winnen. Maar ook verliezen en toch goede dingen hebben gezien. Dan kan je net zo goed positief zijn.” Die wijze les leerde Van der Meijden van Guy Duijm, zijn huidige assistent en tevens assistent van HBSS 1. “Daarin was hij, zeker in het begin, heel belangrijk voor mij. Op een gegeven moment begin je er dan zelf ook anders naar te gaan kijken.”

Senioren

Want na vier jaar met deze groep, hebben de talenten van Hekelingen natuurlijk wel stappen gezet. “Ze zijn volwassener geworden en kunnen nu beter omgaan met verantwoordelijkheden. In de JO15 ging het contact vaak nog via de ouders, nu kunnen ze dat beetje bij beetje zelf gaan doen.”

Maar ook op het veld, ziet Van der Meijden de nodige vooruitgang. “In mijn eerste jaar moesten we het echt hebben van individuele kwaliteiten, met twee krachtige en snelle spitsen. Nu spelen we ook veel beter samen als team. Dat is een mooie leercurve.” Gebouwd op een stevige fundering. “Eerst moet je het verdedigend goed op orde hebben. Als de basis er is, kun je verder bouwen.” Hoe hij dat doet? “Tijdens trainingen wedstrijdgericht bezig zijn. Bijvoorbeeld door daar in een partij twintig minuten de nadruk op te leggen.”

Allemaal, om die jongens zo veel mogelijk bij te leren. Want dat blijft toch het leukste. “Als je dat terugziet op zaterdag, geeft dat heel veel voldoening.” Naast het onderlinge contact. “Twee seizoenen geleden heb ik een keer de O23 gedaan, daar word ik nu nog steeds door spelers op aangesproken. Dat is gaaf! Daar heb ik ook hard voor gewerkt, om die geloofwaardigheid te creëren.” Gericht op de toekomst. “Ik zou het heel mooi vinden om nu als assistent die stap naar de senioren te maken. Vorig jaar heb ik mijn UEFA C gehaald en ik zou graag door willen stromen naar UEFA B.” Want uiteindelijk, liggen daar zijn ambities. “Later seniorentrainer worden, dat is mijn doel. Maar eerst vlieguren maken!”

Klik op vv Hekelingen voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Hekelingen voor meer informatie over de club.