Bij Excelsior Maassluis krijgt iedere O8 en O9-speler de luxe-behandeling

0
176

Excelsior Maassluis voert komend seizoen als een van de eerste clubs in Nederland het Gelijke Kansen Project van de KNVB in. Het doel van dit project is om meer kinderen betere ontwikkelkansen te geven en vroegtijdige uitsluiting tegen te gaan. Het project wordt bij de Maassluise Tweede Divisionist in het seizoen 2019-2020 ingevoerd voor alle O8 en O9 jeugd.

De laatste tijd worden steeds vaker vraagtekens gezet bij het selectiebeleid van veel sportclubs in Nederland”, zegt Jorrit de Koeijer, die Excelsior Maassluis hoofdtrainer van de JO8, JO9 en JO10. “De ‘beste’ kinderen worden in de hoogste teams geplaatst en krijgen van de clubs de beste behandeling. Deze kinderen krijgen betere trainers, trainingen en faciliteiten dan hun leeftijdsgenoten. Ook bij Excelsior Maassluis is dat lang zo geweest. De aandacht in de media voor dit onderwerp heeft ons aan het denken gezet.”

Excelsior Maassluis is overtuigd van het nut om jeugdvoetballers over een langere periode meer gelijke kansen te geven om zich optimaal te ontwikkelen. “Door vroeg te selecteren gaat er, denken wij, talent verloren. En ook bij ons zijn er voorbeelden van spelers die toen ze jong waren inde F7 speelden, maar vervolgens wel het eerste team en zelfs een bvo haalden”, legt De Koeijer uit.

De jeugdafdeling van Excelsior Maassluis staat bekend als een van de beste amateuropleidingen van Nederland. Niet voor niets werd Excelsior Maassluis in 2017 uitgeroepen tot de Beste Jeugdopleiding van Nederland. Toch draaide het hier veelal om de situatie van de prestatieve ‘selectieteams’.

Excelsior Maassluis wil een club voor iedereen zijn”, vertelt voorzitter Gert-Jan Bunt. De invoering van het Gelijke Kansen Project past daarom precies bij de visie van de club. “De afgelopen twee seizoen is er door de jeugdcommissie veel tijd en energie geïnvesteerd in de breedte van de jeugdopleiding.

Er zijn allerlei leuke activiteiten georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn. Hierdoor is er meer aandacht voor alle kinderen en is het verenigingsgevoel sterk vergroot. In het huidige seizoen hebben we ook binnen de lijnen stappen gemaakt door te investeren in een gecertificeerde trainer voor alle jeugdelftallen. Volgend seizoen gaan we bij de jongste jeugd nog een stapje verder door alle kinderen in één groep dezelfde behandeling te geven. De traditionele ‘selectie’ is hiermee verleden tijd. Alle kinderen zitten nu eigenlijk in de ‘selectie’.”

Ook Hoofd Jeugdopleiding en eerste elftal speler Daan Smith ziet de positieve kanten van het Gelijke Kansen Project van de KNVB. “Het is eigenlijk best lastig om op zo’n jonge leeftijd spelers te selecteren. Een speler die in januari geboren is lijkt al snel beter dan een speler uit december van datzelfde geboortejaar. Stel je voor dat het kind uit december uiteindelijk toch meer potentie blijkt te hebben. Dan is het eigenlijk oneerlijk dat dit kind een andere behandeling krijgt dan het kind uit januari. Door iedereen wél de ‘luxere’ behandeling te geven, worden voor meer kinderen de opleidingskansen vergroot. Misschien halen hierdoor wel meer eigen jeugdspelers ons eerste elftal. Dat zou geweldig zijn.”