‘Balans tussen prestatie en sfeer is belangrijk’

0
145

RKTVC heeft met de 22-jarige Max Groen een groeibriljant in huis op trainersgebied. De twintiger is naast trainer van de JO19-1 bij de club uit Tiel, ook assistent in de jeugd van Vitesse. Hij droomt van een toekomst op het allerhoogste niveau.

“Ik wil in alles wat ik doe het hoogste niveau halen. Als speler had ik daar niet de kwaliteiten voor, daarom ben ik vol voor het trainerschap gegaan.” Aan het woord is Max Groen, 22 jaar en vol ambities. Als CIOS-student kwam hij jaren geleden terecht bij Vitesse, voor een stage. “Daar mocht ik blijven, ik ben nu assistent-trainer van de JO12 en JO13.”

Inmiddels heeft hij ook zijn TC 2-papieren. Tijdens die cursus kwam hij in aanraking met RKTVC, via een medestudent. “Die vertelde me dat ze nog een trainer zochten voor de JO17-1. Ik woon in de buurt, het viel goed te combineren met Vitesse, dus dacht ik: waarom niet?” Zo kwam hij ruim een jaar geleden bij RKTVC terecht. Hij is tegelijkertijd meer gaan doen bij de club, op woensdagmiddag verzorgt hij nu trainingen voor de gehele onderbouw. “Samen met CIOS-studenten, die ik begeleid. Je biedt als club de kinderen zo iets extra’s op de woensdagmiddag, het is ook fijn voor ouders die tot 17.00 uur werken dat hun kinderen lekker bezig zijn.”

Toen hij net bij de JO17-1 kwam, schrok hij even van wat hij zag. “Ik zag alleen maar lange ballen, was Vitesse gewend en dacht: wat is dit? Kunnen ze niet opbouwen? Dat ging aan het einde van het seizoen al een stuk beter. Je zag dat we echt wilden opbouwen, middenvelders kwamen in de bal, we waren echt aan het voetballen en niet meer die bal blind naar voren aan het rammen.” Hij geniet van die ontwikkeling. “Ik vind het heel mooi om iedereen te helpen beter te worden.”

Na één seizoen vroeg hij aan het bestuur of hij met zijn spelers mee mocht naar de JO19-1. Die toestemming kreeg hij. Dat team is nu nog erg jong, maar er is bewust gekozen voor een vroege overstap volgens Groen.

“Zodat de groep bij elkaar kon blijven en ze niet in twee delen uit elkaar zouden vallen. Het voordeel is dat je nu bij de JO15-1, JO17-1 en de JO19-1 een groep hebt waarmee je jaren vooruit kunt.” Volgens Groen is zijn selectie talentvol. “Je merkt dat ze echt goed kunnen voetballen, alleen is het op fysiek vlak nog wennen binnen de JO19. Maar ik geloof zeker dat we het goed gaan doen.”

Naast het opleiden van spelers voor RKTVC 1 vindt Groen het ook belangrijk iedereen tevreden te houden en met plezier te laten voetballen. “Ik communiceer heel open en stel mezelf ook kwetsbaar op, sta open voor feedback vanuit de groep. Daarnaast kan ik het goed zien als iemand ergens mee zit, minder lekker in zijn vel zit. Je moet in het amateurvoetbal de mix tussen prestatie en sfeer goed voor ogen houden. Jongens die twee keer per week komen trainen, krijgen sowieso een kans bij mij.”

Persoonlijk hoopt hij ooit trainer te worden op het allerhoogste niveau, bij een betaald voetbalorganisatie. “Maar daarvoor heb ik nog een lange weg te gaan.”