Albert Kolijn heeft hart verloren aan G-voetballers

0
90

Albert Kolijn (64) is de drijvende kracht achter het G-voetbal bij Nieuwenhoorn. Hij geniet met volle teugen van het werken met zijn pupillen, die zijn aanwijzingen als een spons in zich opzuigen.


Omdat er een jaar terug bij de lancering van het G-voetbal geen trainer beschikbaar was bij Nieuwenhoorn, vertelt Kolijn, werd een klemmend beroep op hem gedaan. De man die zelf voetbalde bij SVV (Schiedam) en SVDPW (Schiedam) besloot toe te stemmen.

“Vroeger voetbalden mijn zonen Kevin en Mitchell bij Nieuwenhoorn”, zegt Kolijn. “Ik ben 25 jaar jeugdtrainer geweest en heb ook het derde getraind. Bovendien was ik trainer van de dames, hetgeen ik later ook bij ’s-Gravenzande, Antibarbari en Brielle heb gedaan. Het trainen van teams zat dus wel in mijn vingers. Maar het trainen van het G-team was nieuw voor me.”

Omdat Kolijn een man is met sociale vaardigheden, won hij rapjes het vertrouwen van de voetballers die geestelijk dan wel lichamelijk gehandicapt zijn. Onomwonden stelt hij dat het G-voetbal een ‘wereld apart’ is. “Ik had niet verwacht dat het zo ontzettend leuk kon zijn”, vervolgt Kolijn zijn verhaal. “We hebben kinderen in de leeftijd van tien tot achttien jaar en de sfeer is ontzettend goed. Aanvankelijk begonnen we met vijf spelers, maar er zijn er ook een aantal van Zuidland overgekomen. Nu kunnen we elke training met een mannetje of tien aan de bak.”

Kolijn was in het verleden directeur van een grote fruitonderneming, vertelt hij. Hij is gewend om leiding te geven, al vragen de G-voetballers een bijzondere benadering. “Een tijdje terug was er flinke sneeuw en toen kon de training niet doorgaan. Dat nieuws kon ik niet op de dag zelf brengen. Omdat ik wist dat de sneeuw eraan zat te komen, heb ik de jongens twee dagen van te voren al geïnformeerd. Het vraagt heel veel van sommigen om het slechte nieuws een plaats te geven. Ze kunnen moeilijk met onverwachte omstandigheden omgaan.”

Tijdens de oefensessies is het spelen van geraffineerd positiespel geen optie, weet Kolijn. Echter, de bal zorgvuldig naar elkaar overspelen, vinden de meesten heerlijk. Het gebeurt allemaal na een warming-up van twee rondjes, die vaak wordt geleid door Sandra. Samen met Stein assisteert zij Kolijn en dat bevalt de trainer uitstekend.


“Sandra loopt al heel lang bij Nieuwenhoorn rond”, zegt Kolijn. “Ze keek vroeger vaak bij mijn zoon en heeft een geestelijke beperking. Toen Sandra ervan hoorde dat er G-voetbal bij Nieuwenhoorn zou komen, belde ze me gelijk op of ze me mocht assisteren. Ik gaf toen aan dat ik met Stein al een assistent had, maar dat ik tegen Sandra nooit nee kon zeggen.”

Speciale aandacht was er eind december voor de 11-jarige Yves, die voor zijn geboorte een herseninfarct kreeg en daardoor slecht ziet en aan één kant verlamd is. Met behulp van een geavanceerd apparaatje van het bedrijf OrCam is hij nu toch in staat zelfstandig zijn schoolboeken door te lezen en huiswerk te maken. Normaal gesproken zou niemand minder dan Barcelona-ster Lionel Messi het apparaatje komen overhandigen, omdat hij ambassadeur van OrCam is. “Maar door corona kon Messi niet komen”, besluit Kolijn. “Ongelooflijk jammer natuurlijk. Hoe bijzonder zou het zijn om Messi op het veld van Nieuwenhoorn te kunnen spreken? Het belangrijkst is echter dat Yves veel beter functioneert met het apparaatje. Ik vind het geweldig dat de techniek zulke verbeteringen mogelijk maakt.”

Klik hier om meer artikelen te lezen over Nieuwenhoorn.