Quick Boys stelt hét talent centraal

0
381
quick-boys-talent

De stap van de jeugd naar het eerste elftal is bij Quick Boys een reuzestap. Maar als er een talent zich laat zien op sportpark Nieuw Zuid, zoals onlangs Sem Verduijn deed, is de vreugde des te groter. Zo ook bij hoofd jeugdopleidingen Jerry Ubink. “Ook al halen weinigen het eerste elftal ons doel is wel het opleiden van eerste elftal-spelers.”

Op een mooie zaterdag in april bouwt de JO14-1 van Quick Boys zorgvuldig op in de thuiswedstrijd tegen Sparta (AV). Geen lange ballen, maar verzorgd positiespel tekent het spel van de Katwijkse ‘blauwen’.

“We hebben in de midden- en bovenbouw zeven selectie-elftallen”, vertelt Ubink. “Drie seizoenen geleden zijn we overgegaan van vier naar zeven. We hadden eerst de onder 13, onder 15, onder 17 en onder 19. Die structuur hebben we op de schop gegooid, waarbij we geen onder negentien meer hebben. Daarvoor in de plaats is de onder 21 gekomen.”

Ubink is als hoofd opleidingen verantwoordelijk voor alle selectie-teams van de JO8 tot en met de JO21. “We beginnen met de JO8 met 24 spelertjes. We hebben in de midden- en bovenbouw nu in iedere leeftijdsjaar een team. De onder twaalf, onder veertien, onder zestien en onder achttien zijn er bijgekomen. We zijn dus van vier naar zeven selectieteams gegaan. Dat zijn drie teams meer en we hebben ingecalculeerd dat het een paar jaar duurt voordat we in al die teams voldoende kwaliteit hebben. We scouten immers niet extern, als goede spelertjes bij ons willen voetballen zijn ze welkom, al kijken we wel naar welke route zo’n jongen heeft gelopen. De belangrijkste voorwaarde is dat hij heel graag voor Quick Boys wil voetballen.”

Ubink vertolkt zijn huidige functie inmiddels alweer vijf jaar. De Noordwijker was al eerder actief bij Quick Boys, waar hij jeugdtrainer was en ook trainer van de vrouwenselectie. “De club heeft gekozen voor continuïteit”, zegt Ubink. “We proberen ons als opleiding te ontwikkelen. We zijn sinds een aantal jaar gecertificeerd als RJO, regionaal jeugdopleidingsinstituut. Die periode is nu voorbij en we zijn nu aan het kijken wat er nodig is om de certificatie te behouden. De eisen worden wel steeds strenger, waarbij het meer en meer de kant van een bvo opgaat. Als Quick Boys zijn we nog altijd een amateurclub. De scan die door een onafhankelijk bureau wordt gedaan maakt wel duidelijk op welke punten we goed bezig zijn en aan welke punten we meer aandacht moeten besteden.”

Het hebben van die RJO-status is volgens Ubink echter geen doel op zich. “Het is een middel om de opleiding van spelers te optimaliseren. Bij ons staat het individu centraal. We staren ons niet blind op het niveau waarop onze teams spelen. Je kunt wel op een hoog niveau spelen, maar als van die lichting niemand de A-selectie haalt schiet het zijn doel voorbij. Alles bij ons is gericht op individuele ontwikkeling. Het helpt daarin natuurlijk mee dat er op een hoger niveau wordt gespeeld, maar onze keuzes zijn altijd gericht om de individuele speler nog beter te ontwikkelen. Dat betekent dat we talentvolle spelers vervroegd doorschuiven. Dat hebben we dit seizoen ook gedaan met een speler van de onder zestien. Hij was de topscorer en versneld toe aan de volgende stap. Het teambelang is daaraan ondergeschikt.”

De onder 21 is het eindstation van de opleiding. “Daar moeten de spelers aantonen dat ze rijp zijn voor een plek in de A-selectie. Het is onze kweekvijver voor ons eerste elftal. Ons doel is om spelers op te leiden voor het eerste elftal. Er zullen meer jongens het niet halen, maar dat is ook inherent aan het niveau van de tweede divisie. We willen ons beste jeugdspelers de best mogelijke opleiding bieden.”

Klik op Quick Boys voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Quick Boys voor meer informatie over de club.