Oscar Biesheuvel met Nieuwenhoorn op examenjaar

0
905

Drie seizoenen hadden Nieuwenhoorn en trainer Oscar Biesheuvel uitgetrokken om de stap van de eerste klasse naar de hoofdklasse te maken. De promotie kwam echter sneller dan verwacht. In zijn eerste seizoen promoveerde Biesheuvel (52) met zijn club.

“In het voetbal weet je dat je niks op bestelling krijgt”, zegt de trainer over de snelle promotie. “We zijn twee jaar eerder gepromoveerd dan de bedoeling was. Wat dat betekent? Dat we als club versneld hoofdklasse-proof moeten worden. Met alles: organisatie, bestuur, technische staf en selectie. Ik zie dat we er met zijn allen hard aan werken.”

Vorig jaar zomer begon hij aan de Rijksstraatweg. Na Excelsior’20, Alexandria’66, Zwervers, Nieuwerkerk, Zwaluwen Vlaardingen en DSO uit Zoetermeer is Nieuwenhoorn aan zijn achtste club als hoofdtrainer. “Ik heb altijd bij mooie clubs gezeten en het geluk gehad dat er enthousiaste en bevlogen mensen rondliepen. Bij Zwaluwen wilde ik graag werken omdat ik daar in dicht in de buurt woon. DSO was een uitdaging omdat ik een keer in de Haagse regio wilde werken. Nieuwenhoorn was ook één van de clubs op mijn verlanglijstje. Ik ken de club ook uit de tijd dat ik nog jeugdtrainer was bij Spijkenisse. Voorne-Putten, dat trekt me wel.”

Hij kreeg geen spijt van zijn keuze. In Nieuwenhoorn trof hij een selectie aan die enthousiast en leergierig was. Hij had weinig tijd nodig om zaken naar zijn hand te zetten. “De eerste training observeer je welke spelers je hebt en vanaf de tweede training ga je met ze aan de slag. We hebben wel even opstartproblemen gehad, want we verloren de eerste wedstrijden ook wat punten. Maar al vrij snel is het gaan lopen en hebben we ook bovenin meegedaan.”

Via de lange weg van de nacompetitie wisten Biesheuvel en Nieuwenhoorn uiteindelijk promotie naar de hoofdklasse, die inmiddels omgedoopt is tot vierde divisie, af te dwingen. Het succes overviel de club wel. “In die zin dat we een eerste klasse-selectie voor het nieuwe seizoen hadden samengesteld. Dat samenstellen vindt in januari, februari en maart plaats. Toen we promoveerden was het eind juni, dan kan je niks meer doen.”

Nieuwenhoorn koos een aantal jaren geleden bewust een strategie waarbij het dicht bij huis blijft bij het vormen van de selectie. Daarom lopen er nu de nodige spelers die al eerder in het zwart en wit furore maakten of spelers die in de regio hun carrière begonnen. “De club heeft daar duidelijk voor gekozen. Het wil een herkenbaar elftal waarmee de aanhang zich kan identificeren. Ik denk dat dat belangrijk is voor de band en beleving rond de club.”

Zeker is ook dat Nieuwenhoorn hard zijn best moet doen om ook voor volgende seizoen een plekje in de hoofdklasse te veroveren. Wat dat betreft was het lekker dat Biesheuvel met Nieuwenhoorn met zes uit twee kon starten. “Die punten pakken ze ons niet meer af. Het doel is om te handhaven. Dat wordt een hele klus omdat de stap tussen eerste klasse en vierde divisie heel groot is.”

En dat is volgens Biesheuvel ook terug te zien op het veld. “We kunnen minder dominant spelen dan in de eerste klasse. Dat we verdedigender spelen komt niet omdat we dat willen, maar omdat we daartoe gedwongen worden. Lange tijd in een wedstrijd hoog druk zetten kan niet op dit niveau. Daar zijn de tegenstanders te goed voor. Ze voetballen er zo doorheen en vinden de vrije man. Je zult je als team moeten aanpassen, anders wordt het heel lastig.”

Klik op VV Nieuwenhoorn voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Nieuwenhoorn voor meer informatie over de club.