Terwijl de laatste paaseieren nog worden gegeten, zijn we wel alweer begonnen aan een nieuwe week! Voor het VoetbalJournaal betekent dat ook een nieuwe Club van de Week. De aankomende dagen wordt VV Zundert in het zonnetje gezet met vele mooie verhalen over clubiconen, vrijwilligers en trainers.
Al in de twintiger jaren werd in Zundert georganiseerd tegen een balletje getrapt. In het eerste begin gingen de Zundertse voetballers de groene wei op om de kleuren van Z.V.V. te verdedigen, een naam die later veranderd werd in ‘Sandraudiga’. In het stadion gelegen aan de Wernhoutseweg speelde de club in oranje shirts en zwarte broeken. De club ging, wellicht naar aanleiding van de vraag Katholieke Bond of Brabantse Bond uit elkaar. Enige jaren werd het stil aan het Zundertse voetbalfront, in feite tot maart 1932, toen de nieuwe Z.V.V. werd opgericht.
Op zondag 17 april 1932 speelde de nieuwe club R.K. V.V. Zundert haar openingswedstrijd tegen Internos uit Etten. Om half twee die middag trokken de spelers, gekleed in zwarte broeken met rood-zwart gestreepte shirts en kousen, vooraf gegaan door de Harmonie Nut en Vermaak , naar het speelveld. De allereerste wedstrijd tegen Internos verliep vlot en ordelijk. Begrijpelijk was het, dat Z.V.V. het zeer moeilijk had tegen het ervaren lnternos. Er werd dan ook verloren met 1-5.
Het aantal leden nam in de beginperiode flink toe en er ontstond ook een tweede elftal. Echter moesten in de mobilisatiejaren vele spelers het rood-zwarte shirt verwisselen voor het veldgrijs van het Nederlandse leger, waardoor Zundert op een gegeven moment slechts over 18 spelers voor 2 elftallen kon beschikken. Toch wist men de competitie met twee elftallen te beëindigen, hetgeen zonder meer een knappe prestatie was.
Nadat de ellende van oorlog en bezetting voorbij was ontwikkelde de voetbalsport zich in een snel tempo. Het aantal spelers in clubverband nam sterk toe en ook de accommodaties werden steeds beter. Vooral aan de jeugd word meer aandacht besteed in het vaderlandse voetbalwereldje. Deze ontwikkelingen vonden ook bij de vereniging plaats. De toename van het aantal spelers van V.V.Z. bleek uit de uitbreiding van het aantal elftallen. Tot 1956 bleef het totale aantal leden rond de 100 schommelen en had V.V.Z. 4 senioren-elftallen en waarschijnlijk 3 juniorenteams. In het seizoen 1956-1957 steeg het aantal leden ineens naar 200, het geen verband hield met het feit, dat men slechts kon deelnemen aan de toto als men lid was van de voetbalclub, die aangesloten was bij de K.N.V.B. In 1961 was het maximale aantal leden 227. Bij het 50-jarige bestaan van de voetbalvereniging had Zundert in totaal 248 leden.
In 1950 verhuisde de club naar Sportpark de Wildert. Vanaf die tijd kreeg Zundert de beschikking over twee voetbalvelden van internationale afmetingen, die omringd werden door een stenen wielerpiste. Uiteindelijk werden hier zelf kleedkamers, bestuurskamers en een eigen tribune gebouwd. Ook werd een derde veld aangelegd. Momenteel is het nog steeds een gezellige dorpsclub, met een eerste elftal spelend in de zondag derde klasse. Deze week krijgen we aan aantal mooie verhalen te horen van de vele clubiconen. Houdt onze website en Facebookpagina dan ook goed in de gaten, om dit niet te missen.
Bron & Foto: VV Zundert.
Meer artikelen lezen over VV Zundert? Klik hier.
Klik hier voor meer informatie over VV Zundert.