Voetbalclubs draaien op vrijwilligers. Van het fluiten van wedstrijden tot het zetten van de lijnen op het voetbalveld en van het wassen van de kleren tot het trainen van bijvoorbeeld de jongste jeugd. Er zijn vaak veel commissies die zorgen dat het allemaal ‘loopt’ bij een club. Bij Nieuwkuijk is er ook een groepje vrijwilligers dat de communicatiecommissie vormt, een commissie die de club op een leuke en goede manier presenteert.
NIEUWKUIJK – Peter van Harten zit in het bestuur van de voetbalclub, hij is als bestuurslid het aanspreekpunt vanuit de communicatiecommissie die zo’n drie jaar geleden opgestart is. “We hebben een team met een aantal vrijwilligers, die allemaal op zakelijk gebied ook bezig zijn met communicatie.”
Met de commissie heeft Van Harten de nodige veranderingen zien komen op het gebied van communicatie. “Het levert vooral nieuwe middelen op. Bijvoorbeeld Instagram, het is een hele andere manier dan communiceren dan de website die we ook nog hebben. Het is anders, er zijn nu verschillende middelen. Ik zit nu tien jaar in het bestuur. Voorheen deden we veel per post, toen werd het e-mail en tegenwoordig heeft het een vlucht genomen met social media.”
Het is een periode van rennen en stilstaan, maar bij Nieuwkuijk proberen ze ook in een soms voetballoze periode het contact met de achterban te behouden. Of zelfs beter te maken. “Het is vooral creëren, af en toe iets van ons laten horen. We gaan nu van golf naar golf, dat is moeilijk. Vooral in de eerste coronagolf hebben we verschillende acties gedaan. Van wat oudere communicatie tot het brengen van een chocoladereep naar alle leden.”
Archief
Van Harten neemt de complimenten over hoe het gaat graag in ontvangst. “Maar we hebben ook nog een weg te gaan. Het moeilijkste is ons archiefstukje, daarbij zijn we afhankelijk van de foto’s die we aangeleverd krijgen. Het grootste werk zat de laatste tijd in de uitstraling van het sportpark. Daar hebben we de huisstijl doorgevoerd. En daar omheen heb je af en toe heel veel te doen en soms een poosje minder. En dan hebben we bijvoorbeeld ook terugkerende dingen als ‘dit was ons weekend’ en ‘uit het archief’.
Tegelijkertijd is men op de club ook bezig met digitaliseren. “Dat zijn we druk aan het doen. Steeds meer aan het digitaliseren, dan ben je het in ieder geval niet kwijt. Toen we negentig jaar bestonden hebben we een stapje gemaakt, toen hebben we een boekje uitgebracht. Maar ook bij de digitalisering is het rennen en stilstaan. Als mensen het leuk vinden om iets voor het archiefstukje te betekenen, dan halen wij die graag binnen.”
Verschil
Met de nieuwe weg die sinds een paar jaar is ingeslagen bereikt Nieuwkuijk ook andere mensen. “Dat was ook het doel naar buiten toe. Tegelijkertijd hebben we nog een hele slag te slaan met de interne communicatie”, zegt Van Harten, die zoekende is op welke manier de communicatie binnen de club het beste kan lopen. “De een vindt een brief fijn, de ander een mailtje en weer iemand anders wil per WhatsApp iets horen. Het oudste lid is boven de negentig, de jongste is natuurlijk nul. En iedereen daartussen wil je allemaal bereiken.”
Corona helpt dan ook niet mee. “Het meeste gaat toch via mond op mond, op de club. We hebben donderdagavond al jaren een inloopspreekuurtje, een aantal bestuursleden zijn er dan altijd. Iedereen is vrij om binnen te lopen. Die communicatie is helemaal weg. Dan mis je soms iets. Hopelijk kan dat ook snel weer.”
Klik hier voor meer informatie over Nieuwkuijk
Klik hier voor meer artikelen over Nieuwkuijk