‘Zijn gemis voelen we nog iedere dag’

0
328
13_Moerstraten_Voorzitter

Dat het overlijden van Ben Bartels bij Moerstraten tot op de dag van vandaag nog voelt als een groot gemis, dat is duidelijk. Toch probeert de club onder leiding van Jim van den Berge, zo goed en kwaad als het gaat, de boel weer op te pakken. “We doen het met z’n allen!”

Want sinds het overlijden van oud-voorzitter Ben Bartels, eerder dit jaar, is er noodgedwongen het één en ander veranderd bij Moerstraten. Onder andere dus voor de 32-jarige Van den Berge. “Ik zat al een aantal seizoenen als algemeen bestuurslid in het bestuur, om te helpen waar nodig. Dat is nu nog steeds zo, alleen heeft het beestje een andere naam.” Die van voorzitter om precies te zijn. “Ze vroegen of iemand het wilde doen, dus in de papieren ben ik nu benoemd als voorzitter. Maar we proberen het echt met z’n allen op te pakken.”

Informeler

Een nieuwe rol, ook voor hem. “Normaal heb je misschien een iets meer afwachtende houding, dan wacht je op de voorzitter. Nu moet je zelf meer het voortouw nemen. Maar omdat we geen standaardelftal hebben en op het dorp de school is gesloten, heb je wel minder taken. Het gaat allemaal iets informeler. Ik denk dat andere voorzitters het er drukker mee hebben. We willen het vooral mogelijk maken dat iedereen lekker kan ballen.” Toch laat het gemis van Bartels, zich nog voelen. “Tot op de dag van vandaag, merk je dat binnen de club.” Al hebben ze bij Moerstraten, steun aan elkaar. “Er heerst een heel gemoedelijke sfeer. Doe maar gewoon normaal, dan doe je gek genoeg.” Een gezonde vereniging, waar Van den Berge inmiddels al heel wat seizoenen deel van uitmaakt. “Sinds een jaar of twintig kom ik bij Moerstraten. Waarvan achttien als voetballer.” En dat klinkt logischer, dan het daadwerkelijk is. “Ik kom oorspronkelijk van Goeree-Overflakkee, maar ben toentertijd in Steenbergen komen wonen. En ik hield van een gemoedelijke club.” Die vond Van den Berge, via een kennis. “Of ik niet een keer mee wilde komen trainen…” En heel wat jaren later, zit hij er dus nog steeds. In het zaterdagelftal tegenwoordig. “Vroeger was ik een beetje de ‘joker’, nu sta ik meestal centraal achterin. Ik ben fanatiek, tot op zekere hoogte.”

In gevaar

Een welkome afleiding, in een verder drukke periode. “Volgend jaar vieren we niet alleen ons 50-jarig bestaan, maar organiseren we ook het vijfdorpentoernooi.” En daar zijn natuurlijk vrijwilligers voor nodig. “Je moet de mensen die je hebt, waarderen. Dat doen we bijvoorbeeld met een vrijwilligersavond.” Het tekent de club, vindt Van den Berge. “Het is echt ons kent ons, waardoor iedereen bereid is om een stapje extra te doen. Een familiaire dorpsclub. Dat is ook wel dé reden, waarom ik hier nog zit.” Desondanks, maakt de voorzitter zich enige zorgen. “De continuïteit komt wel in gevaar. We zijn klein, dus hoelang duurt het nog? Moet je dan met dat perspectief, nadrukkelijk op zoek gaan naar een echt nieuwe voorzitter?” Het zijn vragen die Van den Berge zichzelf zo nu en dan stelt. “Ik wil Moerstraten over vijf jaar wel eens zien. Ga je dan noodgedwongen afsluiten met de mensen die je hebt, of met onbekenden? Moet je dat willen?” Het zijn dingen, waar ze voorlopig nog wel even over na kunnen denken. “Als je ook kijkt naar andere verenigingen, met fusies of clubs die er niet meer zijn. Tuurlijk ben ik positief, maar met de sluiting van de school en jeugd die met vriendjes wil voetballen en naar buurtverenigingen gaat, wordt het steeds moeilijker om elftallen op de been te houden. Als er dan vanaf de onderkant niks bijkomt…”

Klik op FC Moerstraten voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC Moerstraten voor meer informatie over de club.