Wijkhuis heeft nu andere doelen dan alleen voetbal

0
595
GVDB7302- VJWALNJ2023

Vraag een willekeurig jeugdspelertje wat hij later wil worden, dan is het antwoord bijna altijd ‘profvoetballer’. Marijn Wijkhuis joeg diezelfde droom ruim vijftien jaar lang na, maar maakte vorig jaar de bewuste keus voor derdeklasser FC Dauwendaele. Geen profvoetbal, maar strijden om promotie. ‘Ik heb andere passies gevonden en andere doelen om te bereiken in het leven dan alles voor het voetbal opzij te zetten.’

De 25-jarige vormgever op het middenveld bij FC Dauwendaele speelde jarenlang bij JVOZ en voetbalde daarna ook nog voor onder meer FC Twente en FC Dordrecht. Daarna keerde hij terug naar Zeeland om er op hoog niveau uit te komen voor HSV Hoek en Kloetinge. “Maar ik merkte steeds vaker dat ik niet meer de absolute drive had om op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen. Ik was een studie aan de Pabo gestart en merkte dat het lesgeven op school me veel meer voldoening gaf dan trainen en voetballen. Voor velen misschien gek, maar ik heb er inmiddels wel vrede mee.”

Waar anderen zouden tekenen voor het bestaan als prof, daar wilde Wijkhuis juist veel meer ‘huisje-boompje-beestje’ en een maatschappelijke carrière. “Dat is me nu al aardig gelukt. De studie is afgerond en ik sta fulltime voor de klas. Daarnaast hebben mijn vriendin en ik pas een huis gekocht in Koudekerke. Dus wat dat betreft gaat het lekker haha.”

Wijkhuis, die dit seizoen door trainer Gertjan van Leiden is benoemd tot aanvoerder bij de ambitieuze derdeklasser, geeft aan dat hij wellicht ook mentaal niet sterk genoeg was om te slagen in het betaalde voetbal. “Het voetbal voelde op een gegeven moment als een verplichting, terwijl het nu vooral weer voelt als een heerlijke ontspanning. Dat gevoel heb ik hier weer helemaal teruggevonden en dat is geweldig om te ervaren. Ik voel me gewaardeerd en bij deze club mag iedereen zijn wie hij is. De selectie heeft heel veel kwaliteit met een mooi mix van ervaring en jong talent. Ik probeer als aanvoerder een leidende rol op te pakken en het voortouw te nemen.”

Het plezier is dus terug bij Wijkhuis en de ambitie om met FC Dauwendaele te promoveren ook. “Daarvoor hebben we ook de kwaliteiten vind ik. Het vuurtje is terug en dat voelt heerlijk. Jammer dat de start tot op heden niet goed is. We moeten gewoon een keer winnen en dan zijn we vertrokken. Die overtuiging heb ik echt. Voor het profvoetbal was ik als persoon niet gemaakt, maar nu de vonk weer is gaat knetteren wil ik dit seizoen toch wel proberen om er weer het maximale uit te halen.”

Klik op FC Dauwendaele voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC Dauwendaele voor meer informatie over de club.