Zwervers met Sparta-kennis vooruit

0
183
Zwerversjeugd2

CVV Zwervers tekende eind van deze zomer een contract met Sparta Rotterdam, waardoor de club de komende seizoenen is verbonden aan de jeugdopleiding van de Kasteelheren. De Capelse vereniging hoopt te profiteren van de kennis die bij de Rotterdamse eredivisionist aanwezig is.

Het contract, dat op 23 augustus door vertegenwoordigers van beide partijen werd ondertekend, heeft een voorlopige looptijd tot medio 2025.

Michael Groeneweg, hoofd opleiding bij Zwervers, spreekt van een goede ‘match’. “Sparta is kieskeurig als het gaat om clubs, waarmee het samenwerkt. Wij zijn als Zwervers een interessante partij, omdat wij een club zijn die in het leefgebied van Sparta actief is en een grote jeugdafdeling hebben. Zeker zo belangrijk is dat wij als Zwervers al gericht werken om het niveau van trainers en spelers omhoog te krikken”, zegt Groeneweg.

Tijdens de herfstvakantie vond op sportpark Couwenhoek Sparta-trainingsdagen plaats. Op twee dagen kon de Zwervers-jeugd zich naar hartenlust uitleven als ‘echte prof’. De Sparta-trainingsdagen waren het eerste zichtbare activiteit van de onlangs begonnen samenwerking tussen prof- en amateurclub.

“Uiteindelijk hopen zowel wij, als Sparta te profiteren van deze samenwerking”, zegt Groeneweg. “Hoe hoger het niveau bij ons, hoe sneller een spelertje van ons ook zal doorstromen naar de jeugdopleiding bij Sparta. Op onze beurt hopen we te profiteren van de kennis en expertise die Sparta in huis heeft op het vlak van trainingsmethodiek en organisatie.”

Groeneweg, die ongeveer twee jaar geleden door Zwervers werd aangesteld als hoofd opleiding op sportpark Couwenhoek, kreeg bij zijn aanstelling de opdracht mee om het niveau van de jeugdopleiding te verbeteren. “Het was zeker niet zo dat Zwervers er niks aan had gedaan voor mijn komst”, zegt Groeneweg. “Heel veel zaken waren al goed ingevuld. Zoals de jeugd allemaal in hetzelfde tenue traint en ook de aandacht voor waarden en normen. Op technisch vlak wilde de club een extra impuls.”

“Ik geloof heel erg in dat goede trainers de basis vormen voor de ontwikkeling van spelers. Als je goed opgeleide trainers hebt, zul je als club ook je spelers beter opleiden. We zijn daar al een tijdje mee bezig. We geven zelf cursussen op de club en ook organiseren we bijeenkomst waarbij we werken met thema’s. Alles met het doel om de bagage van een trainer te vergroten.”

In die manier van werken past de partnership van Sparta meer dan uitstekend, meent Groeneweg. “Wij krijgen door de samenwerking toegang tot meer voetbalkennis. We hebben de mogelijkheid om trainers naar trainingen van Sparta te laten gaan en ook gaat Sparta cursussen en bijeenkomsten houden, waarbij trainers worden geïnformeerd over trainingsmethoden en ontwikkelingen in het voetbal.”

Het moet uiteindelijk leiden tot een betere jeugdopleiding waarbij het Zwervers-talent zich vrij en veilig kan ontwikkelen. “We hebben het afgelopen anderhalf jaar al de nodige stappen gemaakt”, reageert Groeneweg. “Er komen al een aantal teams uit in de hoofdklasse, de selectieteams die dat nog niet doen, kloppen op de deur. Het niveau waarop we spelen is voor ons niet zaligmakend, maar er is meer een indicator hoe het gaat.”

Klik op CVV Zwervers voor de laatste artikelen over de club.
Klik op CVV Zwervers voor meer informatie over de club.