Wat is sportpodotherapie? Podozorg Sluis legt het uit.

0
130

Podotherapie is enorm belangrijk voor sporters, in zeker mate voor voetballers. Keanu van Renterghem, podotherapeut bij Podozorg Sluis vertelt ons meer over dit onderwerp en geeft ons mooie en handige tips om voet- en knieblessures te voorkomen.


Wat is (sport-)podotherapie?
Een podotherapeut is een paramedicus die zich bezig houdt met het behandelen van problemen aan het onderste lidmaat. Een podoloog behandelt niet enkel klachten aan de voet, maar ook aan de knie, de heup en hoger gelegen structuren. Vaak kan een correctie aan de voeten door middel van podologische zolen de statiek van het volledige lichaam veranderen! Bijna voor elke aandoening kan Podozorg Sluis een oplossing bieden. Bij het aanmeten van de zolen wordt er onder andere ook rekening gehouden met verschillende factoren zoals werk, leeftijd en lichaamsgewicht. De organisatie heeft een algemeen dagelijks leven-zool (ADL-zool) en een sportzool.

Verschil ADL-zool en sportzool.
Bij een ADL-zool wordt er gekozen voor doorgaans hardere materialen om de sturing en correctie optimaal te houden. In het dagelijkse leven is de druk op de voeten minder dan tijdens het sporten. Denk maar aan de impact op de enkels tijdens een smash bij volleybal of sprinten bij voetbal. Bij sportzolen kiest men daarentegen voor zachtere materialen omdat Podozorg Sluis meer comfort en demping wil bieden met toch voldoende sturing. Bij iedere patiënt dient er afzonderlijk gekeken te worden naar de duur en intensiteit van de activiteit, alsook de ondergrond en het soort schoeisel. Dit is voor iedereen anders!

Zolen bij voetballers.
Zooltherapie kan bij voetballers ook veel betekenen. Denk maar aan een hamstringblessure, klachten rond de knieschijf of enkelblessures in het algemeen. Ieder van deze problemen kan worden opgelost met sportzolen. Aangezien een knie, heup of enkel nooit alleen beweegt maar in een kinematische keten, kan Podozorg Sluis hiervoor zeker en vast een oplossing bieden! Naast zooltherapie biedt een sportpodotherapeut ook (medical)taping, sportschoenadvies alsook samenwerking met een (sport)fysio.

Enkele tips
– Koop voetbalschoenen die het best passen, niet omdat het een leuk kleurtje is. Denk maar aan het verschil in breedte tussen een Nike Mercurial en een Puma,
– Koop de voetbalschoenen altijd in de namiddag,
– Niets kan tippen aan een vetersluiting,
– Houd rekening met de ondergrond, er is een verschil in kunstgras en natuurgras,
– Pas je voetbalschoenen aan aan de ondergrond. Op een hard bevroren veld speel je beter niet met ijzeren studs, neem hiervoor liever multistuds.

Bron: Keanu van Renterghem, podotherapeut, Podozorg Sluis.

Klik hier voor meer informatie over Podozorg Sluis.