‘Wat is het beste voor het individu?’

0
510
Arjen Borsje-Kozakken Boys

Hij is scout bij Ajax, werkt al heel zijn leven in de voetballerij, maar miste toch een beetje het verenigingsgevoel. Dus toen ze bij Kozakken Boys op zoek waren naar een nieuwe Hoofd jeugdopleiding, werd Arjen Borsje de opvolger van Peter Drijver. “Nu werk ik toch altijd alleen…”

Vanaf komend seizoen dus niet meer. Want na jeugdscout te zijn geweest bij NAC Breda, PSV en nu dus Ajax, treedt de 55-jarige Borsje bij Kozakken Boys in dienst als Hoofd jeugdopleiding. Een logische stap, vindt hij zelf. “Ik ben in Werkendam gaan wonen, ken mensen van de club en mijn zoon voetbalt in de JO19. Dan komt er een vacature, ga je in gesprek en begint het balletje te rollen.” En dat goede gevoel, kreeg de voormalig jeugdtrainer van GDC al snel. “De club denkt na over de toekomst en Kozakken Boys is de top van het amateurvoetbal in onze regio, ook qua jeugdopleiding.” 

Kernkwaliteiten
Een mooie uitdaging dus. “Organisatorisch, maar ook om voetbaltalent en potentie, zo snel mogelijk te herkennen. De breedte en diepte wat betreft aansluiting naar het eerste en de O23, is enorm belangrijk.” Want, zo weet Borsje als geen ander: “Die stap is gigantisch groot, voor jongens uit de regio. Het hoge niveau van het eerste moeten we vasthouden, maar wel in combinatie met de jeugd. Aan ons, om dat stapje kleiner te maken. Bijvoorbeeld door potentie op tijd te herkennen en gericht aan de slag te gaan.” En dus gaat bij Kozakken Boys opleiden, voor presteren, zo vertelt de nieuwe HJO. “Wat is het beste voor het individu? Meer individueel gericht, minder als team.” Met genoeg aantrekkingskracht in de regio én voor afvallende spelers van een BVO, kunnen ze daar volgens hem nog meer mee gaan doen. “We hebben een mooi platform en een bepaalde basis, nu kunnen we voortborduren op wat er al staat.” Door een paar kleine aanpassingen te doen, legt Borsje uit. “We gaan per speler werken met een POP (Persoonlijk ontwikkelingsplan), zodat we samen een traject uit kunnen stippelen. Trainers bewaken dan het team, ik het individu.” Vanaf de JO13 tot en met de JO19. “Door een voetbalanalyse van iedere speler te maken, zoals ze dat bij Ajax ook doen, kunnen we nog beter specifieke kernkwaliteiten in kaart brengen. Op die manier kun je gerichter trainen en dus stappen maken in de ontwikkeling.” 

Belangrijkste leeftijd
Hij geeft een voorbeeld. “Denzel Dumfries heeft veel loopvermogen en een enorme drive om langs die rechterkant op te stomen. Dat soort punten, wil je dan ontwikkelen. Zo’n speler ga je niet als voetballer op het middenveld zetten.” Herkennen, vastleggen en een plan opstellen. In die volgorde. “Met de trainers stellen we het basisplan op en zitten we vier keer per jaar samen, om alles te evalueren.” Ook op basis van videoanalyses en mentale begeleiding. Zeker bij de JO13 en de JO15, meent Borsje. “Dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste groepen. Op die leeftijd leer je het beste bepaalde technische vaardigheden aan. Én krijg je natuurlijk een groeispurt. Pas later ga je richting kracht en tactiek.” Het klinkt veel, maar het is voor hem eigenlijk alleen allemaal maar leuk. “Het beter maken van mensen, samen beter worden, dat vind ik mooi. En je blijft zelf ook jong!” Ondanks de serieuze uitdaging. “Die zit hem vooral in het organisatorische kader. Voetbaltechnisch zit het qua kennis super goed, daar heb ik alle vertrouwen in. Maar vrijwilligers, leiders en mensen voor de administratie, is een stuk lastiger. Er is een tekort om alles draaiende te houden, daar maak ik me wel zorgen om.” 

Tussenstap
Toch zal dat, ook voor de doorstroming naar het vlaggenschip, moeten blijven gebeuren. “Spelers opleiden voor het eerste, hoe reëel is dat? Ik weet het niet. Door het individueel te trekken en vroeger op te vallen bij de jeugd in de regio, proberen we dat wel voor elkaar te krijgen. We hebben nu een goede lichting bij de JO19, daarvan gaan er vijf naar de O23. Jongens die hier al langer spelen, dat is natuurlijk hartstikke leuk!” Helemaal als je weet, hoe belangrijk dat team voor de jeugdopleiding is. “Het is de laatste tussenstap, richting het eerste. Daarmee wordt het gat prachtig opgevuld. Drie keer trainen, mentale begeleiding en advies op het gebied van voeding.” Maar al die dingen, komen natuurlijk niet vanzelf tot stand. “Vanaf het moment dat ik ‘ja’ heb gezegd, half maart, ben ik er iedere dag mee bezig. Dingen liepen natuurlijk al, zoals de indelingen of de gesprekken met trainers. Dat heb ik samen met Peter (Drijver) opgepakt. Meteen volle bak erin.” Want, mocht het nog niet duidelijk zijn, Borsje is vrij ambitieus. “Het ultieme, is natuurlijk jongens opleiden voor Kozakken Boys 1. Maar voor mezelf heb ik een ander target gesteld: ieder jaar, vijf of zes jongens door naar de O23. Dat moet als HJO het doel zijn, zo simpel is het.” 

Reclame
Al is dat natuurlijk ook deels afhankelijk, van de talenten. “Als ze echt héél goed zijn, dan gaat het snel. Dat zijn de uitzonderlijke talenten. Die komen ook in 99 van de 100 gevallen, bij een BVO terecht.” Of dat erg is? “Helemaal niet! Dat soort jongens vallen hier vanzelf op, het is mooi als ze dan weggaan. Ook dat is een beloning en reclame voor onze opleiding.” Wat hem betreft, kan het seizoen dan ook niet snel genoeg weer beginnen. “Ik kijk er naar uit om met die gasten veel op het veld te staan, dat is wel de bedoeling. Niet om op de inhoud van de trainingen te letten, maar wel om ogen op die jongens te hebben. Hoe ontwikkelen ze, hoe wordt er getraind en welke plannen kunnen we maken?” Want, zo sluit het voetbaldier nog maar eens af. “De gesprekken en het organisatorische deel horen erbij, maar voetbal moet voorop staan. Dat balletje is en blijft het belangrijkste!”

Klik hier voor meer artikelen over Kozakken Boys.
Meer informatie over Kozakken Boys: Klik hier.