Waarde zet zijn parel uit Congo in het zonnetje

De onderste competities van het amateurvoetbal staan bij de meeste mensen niet bekend om het mooie voetbal. Veel inzet, flinke overtredingen en enorme krachtsverschillen; dat zijn vaak de ingrediënten van wedstrijden in de kelderklasses. Maar niets is minder waar, ook op lager niveau lopen genoeg pareltjes rond. Bij Waarde bijvoorbeeld.

Interlands
De Bevelandse dorpsclub uit de vierde klasse A van het zaterdagvoetbal heeft met Yannick Ekangamene een ware trekpleister in de gelederen. Hoewel de verdedigende kracht van Waarde nog vrij jong is, heeft hij al een heel voetballeven achter zich liggen. Ekangamene is afkomstig uit de Democratische Republiek Congo en gold in zijn thuisland als een groot talent. Hij speelde er profvoetbal bij een club op het tweede niveau van het Afrikaanse land en maakte daar een goede indruk. Zo veel indruk, dat een stap hogerop slechts een kwestie van tijd leek. Helemaal toen de defensief ingestelde speler werd geselecteerd voor de nationale jeugdploegen van zijn land.

België
Maar het liep allemaal anders dan gedacht. Tijdens een toernooi met een vertegenwoordigend elftal van Congo moest Ekangamene door diverse omstandigheden vluchten. Hij trok vanuit Frankrijk, waar het evenement werd gehouden, naar België. Daar had hij familie wonen. Ook probeerde hij er zijn profdroom voort te zetten en liep hij stage bij meerdere clubs in het betaalde voetbal. Een contract kreeg hij niet, omdat hij als speler van buiten de Europese Unie te duur was. Om toch bezig te kunnen blijven, ging hij spelen in een vriendenteam dat bestond uit andere Congolese jongens.

Waarde
Dat leverde hem uiteindelijk een nieuwe club op, maar geen club in het betaalde voetbal. Frank Waterman van zaterdag-vierdeklasser Waarde hoorde via zijn Belgische connecties Dat Ekangamene een heel goede voetballer is en ging eens een kijkje nemen. Hij nodigde de voormalig jeugdinternational van Congo uit om eens in Zeeland te komen kijken en dat beviel hem goed. De warmte die hij bij Waarde voelde, daar was de verdediger naar op zoek. Inmiddels heeft hij de club in zijn hart gesloten en de club hem ook.

Ereplaats
Het verhaal over zijn reis door de voetbalwereld deed Ekangamene vorig jaar in de PZC. Om hem te eren, is dat stuk door Waarde ingelijst en in de kantine gehangen. Als verrassing werd het ingelijste exemplaar door de burgemeester van Reimerswaal overhandigd aan het pareltje van Waarde.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Club van de Week-Rick Wijntje hoopt volgend seizoen de verwachtingen van GOZ waar te maken

De 23-jarige aanvaller Rick Wijntje maakte aan het begin van dit seizoen een transfer van SHO naar GOZ. Zijn...

Drie nieuwe aanwinsten voor VV Rhoon

Levi Koster keert terug, Tom den Boer en Henk Meijers komen naar Rhoon De 17 jarige talentvolle 2-benige buitenspeler Levi...

Jan Lindhout van WSV Well hoopt op de nacompetitie

Vandaag spreken wij met Jan Lindhout, de 27-jarige linksbuiten van WSV Well. Jan debuteerde op zijn zestiende al in...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.