VV Zuidland in de hoogste versnelling voor de jeugd

0
177
VV Zuidland jeugdafdeling

VV Zuidland gaat de komende drie jaar de jeugdafdeling verder ‘professionaliseren’. De club krijgt ondersteuning van de KNVB en heeft daarvoor ook de JTC (Jeugd Technische Commissie) fors uitgebreid. “We willen vooruit en niet stilstaan in onze ontwikkeling, omdat deze tijd erom vraagt”, zegt jeugdvoorzitter Wim Drenth.

Drenth neemt op deze zaterdag de honneurs waar als gastheer in de commissieruimte. Om de paar minuten meldt zich een voetballer dan wel trainer om te vragen op welk veld wordt gespeeld en waar omgekleed kan worden. “Het is vandaag een vrij rustige dag”, vertelt Drenth. “Normaal hebben we zestien thuiswedstrijden, vandaag zijn dat er negen omdat dit een inhaalweekeinde is.” Buiten werken de MO15-1, op het veld 1, en de JO15-1, in actie op het kunstgrasveld, zich in het zweet. “We zijn behoorlijk gegroeid sinds ik vijf jaar geleden jeugdvoorzitter ben geworden en we groeien nog steeds. En aangezien ze nog steeds huizen bouwen en plannen ontwikkelen zitten we als club nog wel even goed.”

“Leden binnen halen is één, ze ook voor langere tijd aan je binden is twee”, vervolgt Drenth, die zich al een tijdje realiseert dat de sportbeleving van vroeger niet meer de sportbeleving is van nu. Hij wordt gesteund door een rapport dat onlangs werd gepubliceerd en waarin werd gesteld dat veel jonge sporters in de leeftijd tussen 13 en 19 jaar afhaken bij een sportclub. “Het bevestigt wat wij ook al zagen”, zegt Drenth. “Je moet als voetbalclub meer doen dan alleen twee trainijgen doordeweeks en een wedstrijd op zaterdag aanbieden. Als club moet je een ontmoetingsplek zijn voor de gasten en meiden, een tweede thuis, ook als er niet gevoetbald wordt. Iedereen kan zelf invullen wat daar bij past. Van een feestje tot een FIFA Playstation, maar luister vooral wat de jongelui zelf willen.”

Om een goed voetbalklimaat te scheppen had VV Zuidland behoefte aan een sterke Jeugd Technische Commissie. Drenth presenteerde onlangs vol trots een team van negen wat hij noemt ‘kanjers’. “We hadden in de oude organisatie drie coördinatoren. Wilbert de Hoog, Martijn van der Velden en Kees Berkhout. Die hebben de afgelopen jaren enorm veel en goed werk verzet. Zij maken nu ook onderdeel uit van de JTC, die we hebben aangevuld met mensen op allerlei vlakken. Scheidsrechters, activiteiten, alles zit er in. Ook de meisjestak.”

Drenth heeft het over een professionalsslag die VV Zuidland wil maken. De club heeft daarvoor ook de samenwerking gezocht met de KNVB. “We krijgen de komende drie jaar op allerlei gebied ondersteuning van de bond, van het opleiden tot trainers tot het geven van cursussen. Waarom moet je als club het wiel uitvinden als de bond die kennis in huis heeft en met alle liefde wil overdraagt.”

VV Zuidland kiest bewust voor deze route omdat deze zorgt voor stabiliteit en structuur. “We denken dat dit het plezier van trainers verhoogd en daarmee ook van spelers. Bij onze jeugd draait het honderd procent om die plezier. Natuurlijk willen we met de teams winnen, dat is onderdeel van sport, maar die jongens en meiden moeten het vooral leuk en gezellig hebben. VV Zuidland moet een uitje zijn waar in een veilige omgeving kunnen voetballen.”

Klik op VV Zuidland voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Zuidland voor meer informatie over de club.