vv Nieuwkuijk zet vol in op verduurzaming

0
192

Waar veel voetbalclubs in deze tijd een pas op de plaats maken, investeert vv Nieuwkuijk in de toekomst. In 2014 werden de gebouwen nog gerenoveerd en uitgebreid en er liggen al zonnepanelen op de kantine en kleedkamers, maar nu is de club ook klaar voor de volgende stap.

werktalent_255550NIEUWKUIJK – “We willen de club neerzetten voor nu én voor de toekomst”, zegt voorzitter Eduard Figee als hij vol enthousiasme vertelt over de plannen die de club heeft. “We gaan de verlichting in de kantine en mogelijk ook wat gebouwen die daar aanpalen, zoals de bestuurskamer en het spelershome, verLEDden. Onze wens is om ook de veldverlichting te verLEDden. Op dit moment hebben we daar halogeen. Dat is aan of uit, door het te verLEDden verbruikt het niet alleen minder maar kun je ook de lichtsterkte regelen.”

“Wij verbruiken buitensporig veel gas, dat is ook de reden dat we de ketel in de kantine gaan vervangen. We zijn nu bezig met een offertetraject. We gaan er de nieuwste en de meest duurzame type verwarmingsinstallatie inzetten. Vooral met de bouwkundige aanpassingen in de kleedkamers verwachten we een slag te kunnen maken. Een bouwfout met loze leidingen uit 2014 moet hersteld worden. Daar moet de gemeente Heusden haar verantwoordelijkheid nemen.”

Financieel gezond
In coronatijd investeren doen weinig clubs, toch hebben we een financieel gezonde balans. “Er zijn natuurlijk subsidiekanalen, daar kijken we goed naar. Maar we hebben vooral ook trouwe leden en trouwe sponsors. Op een enkeling na heeft iedereen de contributie betaald en alle sponsors hebben aan de toezeggingen voldaan. En we hebben ook de kostenkant in de gaten gehouden. Wat je niet uitgeeft hoef je niet te verdienen.

Het is niet dat ze bij Nieuwkuijk het wiel helemaal zelf opnieuw uit proberen te vinden. “We hebben De Groene Club van de KNVB ingeschakeld. Ze hebben een complete scan gemaakt wat bij ons duurzamer kan. Ze staan ons ook bij in wat we moeten doen en hoe we dat kunnen doen. We hebben echt een keurig advies gehad en hebben er ook nog regelmatig contact mee. Meer clubs zouden dat moeten doen”, zegt Figee. “Ze staan ons gratis bij. Bijvoorbeeld ook met het verlichtingsplan rondom de LED-verlichting, waarvoor ze een plan met begroting gemaakt. Daarmee kunnen wij mee naar de gemeente.”

“Investeren in duurzaamheid moet je doen als het goed gaat”, vervolgt Figee zijn verhaal. “Natuurlijk hebben wij ook een klap gehad, de kantine is bij ons ook een forse bron van inkomsten. Maar je weet dat die er niet zijn. Dan moet je niet klagen en piepen, maar zorgen dat het op een andere manier gaat.”

Gemeente
De voetbalclub gaat over alle plannen dus nog wel in gesprek met de gemeente. Het veld en de gebouwen zijn van de gemeente, niet van ons. Wij zijn zelf proactief in het verduurzamen, maar kunnen niet alles ophoesten. Het is echter niet zo dat we even ons handje ophouden en zeggen: ‘jullie mogen alles betalen gemeente’. Wij laten heel duidelijk zien zelf ook te investeren. De zonnepanelen hebben we in het verleden ook zelf afgetikt. Je moet ook wel laten zien dat je zelf iets doet, ook qua plannen, maar de gemeente zal ook haar steentje bij moeten dragen.”

Klik hier voor meer informatie over Nieuwkuijk

Klik hier voor meer artikelen over Nieuwkuijk