vv-Papendrecht-jubileum

Voor de thuiswedstrijd tegen SVL op zaterdag 18 april zal voetbalvereniging Papendrecht haar jubileumboek presenteren vanwege het honderdjarig bestaan van de club. De maker van het boek is Niels van Heteren (27), speler van het derde elftal van Papendrecht.

PAPENDRECHT – Van Heteren stak de afgelopen jaren vele uren in onderzoek, interviews en het schrijven. ”Ik ben afgestudeerd als historicus, dus ik heb altijd een bovengemiddelde interesse in het verleden gehad. Ik ben ook echt een betrokken lid, al sinds mijn zesde, maar ik ben tijdens het maakproces enorm geschrokken van hoeveel ik nog niet wist van de club waar ik al ruim twintig jaar speel”, vertelt Van Heteren. ”Ik heb geprobeerd het boek voor een zo groot mogelijk publiek te schrijven. Ik hoop dat leden van 90 jaar genieten van de verhalen van vroeger, maar dat ook jeugdleden zich zullen verdiepen in de geschiedenis van deze mooie club. Ik heb de afgelopen zoveel mooie gesprekken mogen voeren, het was echt een dankbare klus.”

Van Heteren wil drie verhalen vast uitlichten om zijn jubileumboek alvast te promoten. ”Te beginnen uiteraard met het verhaal achter de oprichting, waarbij een groepje mannen in een Papendrechts café besloot een voetbalvereniging te willen oprichten. Zo gezegd, zo gedaan. Alle aanwezigen in het café gooiden 50 guldencent in een pet, genoeg om een bal te kopen. Zo is Papendrecht ontstaan.”

De oprichting van VV Papendrecht werd een feit op 1 augustus 1920, maar zeven jaar later bestond de club al bijna niet meer. ”In 1927 waren er nog maar vijf leden, ook omdat Papendrecht in de beginjaren zeer regelmatig wisselde van locatie. Het dorp Papendrecht kende op dat moment ook maar zo’n 2000 inwoners. Er is toen een vergadering belegd in Dordrecht, waarbij Karel Lotsy van de Dordtse Voetbal Bond een oproep deed aan alle 36 aanwezigen om lid te worden van Papendrecht. Iedereen gehoorzaamde en zo bleef de club bestaan.”

Een ander verhaal dat bij veel oudere leden terugkwam was de strijd om het Nederlands amateurkampioenschap in 1965, waarbij Papendrecht het onder meer opnam tegen Emmen. ”De spelers gingen daarheen per helikopter die was aangeboden via Aviolanda en bij Emmen stond Jan van Beveren op doel. Daar staat ook een mooie foto van in het boek.”

De meeste indruk maakte echter het verhaal van Janus en Jet van der Have, verteld door hun 75-jarige zoon Teus. ”Janus en Jet waren vijftig jaar lang iedere dag op de club. Ze deden werkelijk alles: het gras bijhouden, de was van alle teams, de leren ballen veteren. Ik had daar dus totaal geen benul van, maar ik ben blij dat ik al die prachtige verhalen heb mogen aanhoren en opschrijven.”

Klik hier voor meer informatie over VV Papendrecht.
Klik hier voor de volledige krant van de Alblasserwaard.