ruben-kooy-he-scheids

In de rubriek ‘Hé Scheids’ gaan we in gesprek met de mensen die onze mooie sport mogelijk maken. De scheidsrechter zien wij voetballers altijd netjes in uniform, maar wie is nou de persoon in dat uniform. Daar gaan we de komende weken achter komen.

Ruben Kooy (19) begon met judo wat hij tot zijn 15e heeft gedaan, daardoor is hij pas vanaf zijn 12e begonnen met voetballen. Gevoetbald heeft hij bij V.V. Spirit en bij CKC, vervolgens begon Ruben met fluiten op zijn 14e bij CKC, “dat heb ik altijd kunnen combineren met voetballen daar tot ik op mijn 16e voor de KNVB ben gaan fluiten”.

cathay_internetbalk_v2

“Ik ben begonnen bij CKC als clubscheidsrechter, dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Toen daarna ben ik na mijn cursussen voor de KNVB gaan fluiten. Eerst heb ik jeugd gefloten en nu ga ik het derde jaar in bij de senioren. Vanaf dit jaar zit ik ook in het OTS (OntwikkelTrajectScheidsrechter) in dit traject krijg je net wat meer bijeenkomsten, begeleiding en een eigen coach om jezelf optimaal te kunnen ontwikkelen.

Naast scheidsrechter is Ruben ook actief als trainer bij V.V. Spirit hier traint en coached hij de JO15-1. “Dit wordt mijn 2e jaar bij Spirit, daarvoor heb ik 3 jaar als trainer bij Excelsior rondgelopen. Ook ga ik dit jaar mijn laatste jaar in van de opleiding Sport en Bewegen op het Albeda college.

“Ik heb na een paar jaar jeugdwedstrijden te hebben gefloten nu 2 seizoenen bij de senioren gefloten, komend seizoen fluit ik in groep G de senioren in west II. Het verloop van dit seizoen is natuurlijk ontzettend raar begonnen, het huidige leven zorgt voor minder sfeer bij de clubs en zorgt voor een aparte situatie op en rond de velden. Ik hoop dat we snel weer zoals vanouds kunnen genieten van de mooiste sport die er is. Zelf ben ik er helemaal klaar voor dit seizoen, fit en vooral erg veel zin in dit seizoen!”.

Kooy is ambitieus voor de toekomst; “Ik wil nu maar ook in de toekomst mijzelf maximaal blijven ontwikkelen, ik wil een nog completere scheidsrechter worden. Tuurlijk als jongen droom je van het hoogst haalbare, maar mijn ambitie voor nu is op het niveau actief zijn wat voor mij persoonlijk haalbaar is. De toekomst zal uitwijzen welk niveau dat zal zijn”.

Scheidsrechters zijn belangrijke mensen tijdens de wedstrijd wat soms ook tot dieptepunten kunnen leiden. “Mijn dieptepunt als scheidsrechter is niet een specifiek moment, maar meer momenten dat je als scheidsrechter ziet dat er geen respect is naar scheidsrechters, trainers, andere clubleden of tegenstanders. Uiteindelijk speel je dit mooie spelletje met elkaar, maar sommige vergeten soms te beseffen dat je het doet omdat je het leuk vind en niet omdat het moet. Ik denk dat er dus meer respect naar elkaar nodig is om nog meer wedstrijden op een sportieve manier te laten verlopen”.

Als hoogtepunt ziet Ruben eigenlijk elke wedstrijd die op een leuke en sportieve manier is verlopen. Tuurlijk zijn er wedstrijden die je echt als een extra hoogtepunt ziet, bijvoorbeeld toernooien met grote clubs. Toch haal ik de meeste voldoening uit het plezier wat je zelf hebt en vooral het plezier die je ook bij de spelers terug ziet in dit spel.

Bij het vragen naar een voorbeeld zijn dit er heel veel voor Ruben, maar als hij er toch een mag benoemen is dat Danny Makkelie. “Hij is toch een van mijn grootste voorbeelden, vanwege de rust, de uitstraling en de stabiliteit tijdens zijn wedstrijden. Vooral het puntje rust is als scheidsrechter misschien wel het belangrijkste aspect. Zolang je als scheidsrechter zelf altijd rustig bent en blijft, worden spelers ook rustig van jou”.

Rituelen zijn bij spelers soms van belang maar zelfs scheidsrechters hebben rituelen. “Zelf train ik drie keer in de week omdat ik me daardoor gewoon fit voel. Elke donderdag zet ik mijn tas alvast klaar voor zaterdag en zorg ik dat alles erin zit. Ook op donderdag check ik even de stand, de vorige resultaten en kijk ik wat de weersverwachtingen zijn. Dit doe ik zodat ik weet wat er speelt in de wedstrijden en wat er op het spel staat. Ook heb ik het ritueel om elke vrijdag avond pasta te eten, buiten dat ik het gewoon erg lekker vind is het ook een koolhydraat rijke maaltijd”.

Naast scheidsrechter zijn vind Ruben het geweldig om ook als trainer met me jongens op het veld te staan en ze te zien ontwikkelen. “Daarbuiten vind ik het leuk om met vrienden te zijn, hou ik erg van reizen en bezoek ik graag voetbalwedstrijden. Een potje FIFA op z’n tijd vindt ik ook erg gezellig om te doen.

Wij wensen Ruben Kooy dit seizoen veel succes!