VV Baronie

Ton van Beek (76) bekleedt de functie als secretaris en vicevoorzitter bij VV Baronie. Dit doet van Beek al sinds april 2018 met onwijs veel liefde voor de club, maar vooral voor het spelletje. Via zijn kleinzoon die voetbalt voor VV Baronie is van Beek sinds 2010 betrokken bij de club geraakt en zodoende erin gerold.

De liefde voor het spelletje begon op zijn tiende, toen van Beek zelf begon met voetballen.
“Vroeger speelde ik altijd als rechtshalf of rechtsbuiten. Ik was zeer snel, maar niet technisch en vooral bang voor blessures. Daarom voetbalde ik bij de rustige en kalme elftallen, maar ik heb onwijs veel plezier gehad in die tijd. Zo ben ik ook op mijn 16begonnen met vrijwilligerswerk voor de vereniging waar ik toen voetbalde.”

VV Baronie heeft een paar lastige jaren achter de rug, maar van Beek ziet dat de club weer terug is op de juiste weg. “Zoals iedereen nu wel weet had Baronie financiële problemen. Via gesprekken met de gemeente hebben we ervoor gezorgd dat we er nog steeds staan. Waardoor er nu met een voltallig bestuur hard gewerkt wordt om de juiste richting in te slaan op financieel vlak en met resultaat! Daardoor kan er nu met een positieve blik naar de toekomst gekeken worden op financieel gebied.”

Sportief gezien doet de club uit Noord-Brabant het onwijs goed. Het eerste staat er goed voor in de hoofdklasse met 16 punten. “VV Baronie 1 speelt onwijs goed, vorig jaar zijn ze net geen kampioen geworden en op dit moment staan ze vijfde met maar een paar punten achterstand op de nummer één. Toch ook wel bijzonder, omdat wij geen vergoedingen geven aan het eerste elftal. De spelers en trainers wisten dit van tevoren en het merendeel is gebleven, wat ook iets zegt over hun liefde voor de club. Hoofdtrainer Jurriaan van Poelje was zelfs diegene die als eerste toe zei.”

Dat het eerste elftal zo goed speelt is ook geen verassing want de jeugdopleiding is één van de beste van het land. “We hebben op dit moment ongeveer 1300 leden, waarvan grotendeels jeugd is. Hier stoppen we veel aandacht en tijd in. Wat we een tijdje geleden terugzagen toen we als eerste club uit Breda een KNVB-certificaat Lokale Jeugdopleiding ontvingen. Daarnaast heeft iedere trainer die selectie traint een officieel trainerscertificaat en er wordt ook voor de ouders van lagere elftallen een versnelde trainersopleiding aangeboden. Zo willen we iedereen gelijk behandelen, want Baronie is een club voor iedereen maakt niet uit wie je bent.”

Komend weekend speelt Baronie uit tegen RKZVC, van Beek denkt dat het een wedstrijd wordt die alle kanten op kan gaan. “Ik vergelijk de hoofdklasse altijd met de keukenkampioen divisie. Je kan zomaar tegen een zeperd aanlopen tegen een ploeg wat op papier een makkelijke opgave leek en andersom kan je ook zomaar gemakkelijk winnen van een lastige ploeg. Maar de ploeg en de trainer gaan altijd voor de winst. Ik ga ervan uit dat ze winnen, want de trainer, Jurriaan van Poelje, gaat altijd uit van zijn eigen kracht. Daarmee wil hij de tegenstander verslaan.”

Lees ook het vorige artikel over Baronie in club van de week hier