V.V. Zundert geeft het goede voorbeeld

0
155

Het verzamelen en opleiden van scheidsrechters wordt binnen voetbalvereniging Zundert allerminst als noodzakelijk kwaad gezien. Onder leiding van Stefan Lammerse en Frank Boomaerts wordt dit serieus en met veel enthousiasme aangepakt, wat al leidde tot landelijke erkenning. De vlagcursus is de volgende stap.

Dat de scheidsrechters van Zundert regelmatig gevraagd worden om wedstrijden van de NACjeugd te fluiten, zegt al veel. Maar Stefan Lammerse (49) is helemaal apetrots als hij het ARAG FairPlay certificaat laat zien.

Dit KNVB-kwaliteitskeurmerk voor het professionele arbitragebeleid binnen Zundert werd aan hen in 2016 uitgereikt door professioneel scheidsrechter Danny Makkelie, waarmee de club een van de tachtig verenigingen binnen Nederland werd met zo’n certifi caat. “Iedere jeugdspeler binnen onze vereniging krijgt een scheidsrechterscursus van de KNVB. Dat brengt meerdere voordelen met zich mee: ze leren het vak kennen, maar krijgen ook meer begrip voor de scheidsrechter én verbeteren hun spelregelkennis.”

TWINTIGERS
De komende jaren gaat Zundert daar de vruchten van plukken: een deel van de JO13-leden die aan deze cursus begint, krijgt de smaak te pakken en gaat door om zich te ontwikkelen als scheidsrechter. De eerste generatie maakt komende seizoenen de overstap naar de senioren, zo is de hoop van Lammerse. “Dat is belangrijk, want de vele 60-jarigen die dat nu doen gaan de komende jaren ook een keer stoppen. We hebben momenteel maar weinig twintigers en dertigers die fluiten.”

Lammerse is sinds een jaar of acht scheidsrechterscoördinator en kreeg drie jaar geleden hulp in de vorm van een assistent, Frank Boomaerts (42). “Ik vond scheidsrechteren altijd al wel leuk en ben bij deze club terechtgekomen toen mijn zoontje ging voetballen.” Voor Lammerse is het coördineren van de arbiters zijn passie. “Ik heb het aan mijn rikketik en moest daardoor stoppen met werken. Hier kan ik mijn ei in kwijt, dit is echt iets van mezelf. Ik heb een heel nieuw beleid opgezet en krijg ook alle medewerking van het bestuur bij Zundert.”

VLAGGEN
De volgende stap werd in oktober gezet. Zo’n twintig geïnteresseerden volgden de cursus vlaggen bij Zundert. “Het vinden van een grensrechter bij de jeugdteams is nogal eens een probleem. Ik hoorde van de ouders dat ze wel wilden, maar het niet zo goed durfden omdat ze niet alle regels kenden”, vertelt Boomaerts. En dus werd de cursusavond georganiseerd, waarin ouders de regels van het vlaggen uitgelegd kregen en vragen konden stellen. Het resultaat is dat velen inmiddels al met een vlaggetje langs de kant hebben gestaan. Dat Boomaerts en Lammerse zien dat het zo’n succes is bij Zundert, doet de clubmannen goed. “Iedereen is enthousiast, dat is hartstikke fijn om te zien. En ze doen het bij Zundert allemaal voor twee consumptiebonnekes, meer krijgen ze niet.”