Umut Takac gelooft in toekomst Dilettant

0
478
DilettantUmut

Na een sportief zeer teleurstellend jaar waarin de club degradeerde naar de vierde klasse, wil Dilettant dit seizoen het fundament leggen voor een nieuwe succesperiode. Dat doet de club uit Krimpen aan de Lek met Umut Takac aan het roer.

Dilettant koos daarmee voor een jonge trainer (34) met relatief weinig ervaring. De docent economie op een vo-school maakte pas afgelopen seizoen zijn debuut als hoofdtrainer, maar dat deed hij wel in de tweede klasse, bij Alblasserdam. “Ik ben die club enorm dankbaar voor de kans die ik heb gekregen”, zegt Takac. “Niet elke club durft het aan om iemand voor de groep te zetten die tot dat moment nergens hoofdtrainer is geweest.” Takac trainde daarvoor de jeugd van Alblasserdam en was bovendien jarenlang zelf speler van de hoofdmacht. “Ik heb als speler afscheid genomen op mijn hoogtepunt”, zegt hij daarover. “Van de ene op de andere dag was ik hoofdtrainer. Dat was ook wel een bewuste keuze van de club. Na onze promotie uit de derde klasse zijn tien spelers vertrokken. Door mijn netwerk is er een groep nieuwe spelers gekomen.”

Takac bleek van dat mengelmoesje snel een eenheid te kunnen maken. “Na de eerste competitiehelft stonden we verrassend derde. De selectie was echter erg krap en toen we te maken kregen met blessures en schorsingen was het een hele opgave om elf spelers op te stellen. We zijn uiteindelijk net gedegradeerd.”

Takac had op dat moment al besloten zijn contract niet te verlengen vanwege beleidsveranderingen bij Alblasserdam. Toen Dilettant zich meldde had hij wel oren naar de plannen van de Krimpense club. “Dilettant is ambitieus en wil oude tijden laten herleven. Er zijn veel jonge talentvolle spelers, maar in het vorig seizoen was het evenwicht wat zoek. Vandaar dat we gericht hebben gekeken naar spelers die een versterking en mooie aanvulling konden zijn voor de ploeg. Daarbij wilden we vooral een goede as met ervaren spelers. Collin den Otter is teruggekeerd van DCV, ook andere oud-spelers zijn weer aangesloten. Daarnaast hebben we kunnen putten uit mijn eigen netwerk. Om het team nog beter te laten ontwikkelen was die versterking van buitenaf noodzakelijk. Ik verwacht echter dat dat in de toekomst minder hoeft. Uiteindelijk is het van de club ook het doel om met negentig procent eigen jongens te spelen.”

Takac weet zich op het sportpark aan de Tiendweg geruggesteund door zijn broer Onur. “Ik had mijn assistent bij Albasserdam gevraagd om mee te gaan naar Dilettant. Hij maakte echter een andere keuze. Toen is Onur in beeld gekomen. Hij heeft zelf weinig ervaring als trainer, maar heeft altijd wel op een redelijk niveau gespeeld. We kunnen goed sparren met elkaar. In het begin was het voor hem wennen in zijn rol, maar je ziet hem met de week groeien.”

Het doel van Takac en Dilettant is de derde klasse. “Uiteraard willen we zo hoog mogelijk eindigen, maar het doel is vooral om een goede voetbalbasis neer te leggen waarmee de club jaren vooruit kan.” Daarom heeft Takac gebroken met het twee spitsen-systeem, “De huisstijl van Dilettant moet drie aanvallers zijn. De club moet daar de komende jaren aan vasthouden.”

Klik op Dilettant voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Dilettant voor meer informatie over de club.