Tyler Mulder: ‘Ik probeerde Neymar vroeger altijd na te doen’

0
647
Tyler Mulder, fotograaf Pieter Vermeer

Hij is pas 17 jaar, Tyler Mulder, maar in februari van dit jaar debuteerde de jonge tiener al in de hoofdmacht van FC ’s-Gravenzande. Capelle was die koude winterdag de tegenstander (0-0). Wat goed is komt snel en met de rechtsback is het dit jaar echt heel snel gegaan. Via Quintus en Verburch kwam Mulder twee jaar geleden bij FC ’s-Gravenzande terecht en bij die club voelt hij zich thuis. “Onze trainer, Mike Jonk, begrijpt mij.”

Mulder voelt vertrouwen van Jonk, net zoals hij dat vorig seizoen ook voelde van de toenmalige hoofdtrainer Richard Middelkoop. “Wat leuk is, is dat Jonk zelf ook een jonge trainer is (29, red.), hij begrijpt wat ik doormaak. De trainer weet hoe ik het vind om tussen die grote gasten te lopen. Het is heel anders, een stuk fysieker. Vroeger liep ik heel vaak met de bal, dat doe ik nu niet meer. Ik voetbal meer.”

Snel gegroeid

Mulder is een moderne rechtervleugelverdediger. Eentje die als het even kan de hele rechterkant bestrijkt. “Dat vind ik leuk. Dan kom ik ook in mijn kracht. Ik ben niet al te groot, best aanvallend en ook technisch. Dat zien mijn trainers ook. Door hun vertrouwen ben ik echt gegroeid aan die flank”, legt Mulder uit.

Want eerlijk is eerlijk, in zijn eerste jaar bij FC ’s-Gravenzande – hij kwam over van Verburch – had de tiener het lastiger. “Mijn eerste jaar was niet zo best”, geeft hij eerlijk toe. “En ik raakte ook nog eens geblesseerd. Daarna kwam ik in de selectie en werd ik gevraagd mee te trainen. Vanaf dat moment is het snel gegaan en ben ik echt goed opgenomen in de groep.”

Als volwaardig selectielid wil Mulder zoveel mogelijk minuten maken in het eerste elftal van de vierde divisionist. “Verder heb ik niet perse een doel, ik ben pas 17 jaar. Ik wil ervaring op doen, gewoon lekker spelen. Het was in februari echt gaaf om mijn debuut te maken tegen Capelle, maar het was ook spannend. Nu wil ik meer.”

Jeremie Frimpong

De 17-jarige Mulder kijkt graag naar Jeremie Frimpong, international van Oranje en speler van het Duitse Bayer Leverkusen. En net als de speler van FC ’s-Gravenzande een rechtsback. “Frimpong vind ik echt een leuke speler. Heel erg aanvallend, met een enorm loopvermogen. Hij heeft wel een vergelijkbare manier van spelen, alleen op een veel hoger niveau.”

Toch had Mulder vroeger een ander idool, de Braziliaan Neymar. Oud-speler van onder meer FC Barcelona en Paris Saint-Germain. “Ik probeerde hem altijd na te doen, zijn techniek. Ik denk dat ik daarom zoveel verdedigend als aanvallend goed uit de voeten kan. Ik heb ook altijd een droom gehad om profvoetballer te worden. Als die kans er is, wil ik dat zeker nog, maar ik ben nu wel meer gefocust op school. Alles daarnaast is mooi meegenomen.”

Snel ontwikkeld

Ron van Meerten, technisch manager van FC ’s-Gravenzande, geniet ook van de ontwikkeling van de talentvolle Mulder. “Het is heel gaaf om te zien dat hij stappen maakt. Dat hij zo snel is doorgestroomd naar de selectie. Dat is precies wat wij willen. Veel jonge jongens in het eerste elftal. Hij heeft zich vanaf de O18 ontzettend snel ontwikkeld. Ineens sprong hij er tussenuit. Als een jongen goed is, moet hij spelen, meedoen met één.”

“Wij kijken naar het individu”, vervolgt Van Meerten. “Tyler heeft een goede mentaliteit, heeft geen praatjes, hij werkt hard en is in zichzelf gaan geloven. Dat is een proces geweest, want hij was toen hij kwam niet gelijk een meerwaarde. Tyler krijgt vast nog wel een dipje, dat is logisch op die leeftijd, maar dan moeten wij hem opvangen en zorgen dat hij sterker weer terugkomt. Daar ben ik niet bang voor.”

Klik op FC ‘s-Gravenzande voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC ‘s-Gravenzande voor meer informatie over de club.