Tim Waterink: van SV OSS’20 naar USV Hercules

0
759

De spits van USV Hercules, Tim Waterink, kwam afgelopen zomer over van SV OSS’20. Waterink heeft in de jeugd veel ervaring opgedaan bij BVO’s als N.E.C. en FC Groningen, maar het is niet geworden wat het kon worden. Toch droomt de spits nog steeds om het betaald voetbal in te gaan. “Op korte termijn is mijn doel om hogerop te komen.”

Tim Waterink is 25 jaar en woonachtig in Arnhem. “Momenteel werk ik als redacteur bij NOS Sport en AVROTROS. Deze zomer ben ik afgestudeerd als journalist en daarnaast speel ik bij de Utrechtse club USV Hercules.”

Carrière
Door de voetbalcarrière van vader Thijs Waterink was de spits deels opgegroeid in Duitsland. In Duitsland begon dan ook zijn voetbalcarrière. “Ik heb mijn eerste balletje ooit bij Fußballverein Leopoldshafen getrapt. Later ben ik naar Nederland teruggekeerd waar ik bij SV Spero in Elst, voor het grootste deel van mijn jeugd heb gevoetbald. Rond mijn zestiende jaar werd ik gevolgd door Vitesse en N.E.C. en in 2014 ben ik naar Vitesse gegaan. Daar ben ik niet aan spelen toegekomen, waardoor ik in 2015 naar N.E.C. Nijmegen O19 ben gegaan.”

Als clubtopscorer van N.E.C. had Waterink toen de overstap gemaakt naar Jong FC Groningen. “Daar heb ik twee jaar mogen spelen, waarna ik in mijn tweede jaar bij FC Groningen te horen kreeg dat de club niet verder met mij wilde. Ik besloot toen om twee maanden op stage te gaan bij de Canadese club Ottawa Fury FC. Na vier jaar investeren in het voetbal besloot ik om op amateurniveau verder te gaan. Ik ben in 2019 de studie journalistiek gestart en was in datzelfde jaar gaan spelen bij de Gendtse club De Bataven.”

De ambitie om hogerop te komen bleef Waterink bezighouden. “Hierdoor ben ik dus na één jaar De Bataven naar SV OSS’20 gegaan. Daar heb ik, net zoals bij De Bataven, met veel plezier gespeeld en ben ik door corona helaas geen kampioen geworden. Afgelopen zomer heb ik de overstap gemaakt naar USV Hercules, waar ik samen met mijn vriend Martijn Ploem (voormalig HVV Hollandia speler) kon spelen. Ik ken hem uit mijn tijd bij FC Groningen en we hebben sindsdien een goede vriendschap opgebouwd.”

Plezier in het voetbal kwijtgeraakt
Het dieptepunt in Waterink zijn carrière was bij Vitesse en FC Groningen. Zo was de overstap van SV Spero naar Vitesse erg groot. “Ik kwam bij Vitesse O19 in het begin op technisch vlak tekort. Later pikte ik het naar mijn mening goed op, maar bleef het bij het spelen van oefenwedstrijden. Ondanks dat ik Arnhemmer ben en geregeld bij Vitesse op de tribune zit, was dit voor mij een lastige tijd. Ik ben N.E.C. ook heel dankbaar voor het vertrouwen dat zij in mij hadden. Na een jaar op de bank bij Vitesse O19, kwam ik het daaropvolgende jaar toch aan spelen toe bij N.E.C. O19. Dat werd ook nog eens een succesvol seizoen met veel goals en een goed competitieresultaat.”

Op negentienjarige leeftijd verliet Waterink Arnhem om naar Groningen te verhuizen en tekende hij voor twee jaar een amateur contract bij FC Groningen. “Het eerste half jaar speelde ik weinig en kreeg ik de tijd om te wennen. In het tweede half jaar kreeg ik het vertrouwen van de club om te spelen en dat resulteerde in een goede tweede seizoenshelft. In de voorbereiding van mijn tweede jaar mocht ik aansluiten bij het eerste elftal. In de oefenwedstrijd tegen VV Winsum wist ik nog tweemaal te scoren, maar een dag voordat de selectie op trainingskamp ging, kreeg ik te horen dat ik niet meer voorkwam in het verhaal. Er is nog kort sprake geweest van een verhuur optie naar Finland, maar ook dat ging niet door.” 

De spits had toen een jaar lang elke dag getraind zonder een reële kans op een basisplek. “Ik ben uiteindelijk totaal het plezier in het voetbal kwijtgeraakt, omdat ik zo ver van huis woonde en geen wedstrijden kon spelen. Dit was een absoluut dieptepunt, waarin ik tegelijkertijd veel heb geleerd over de voetbalwereld. Ik ben ook dankbaar dat ik deze kant van het voetbal heb mogen meemaken, wat misschien absurd klinkt. Maar ik ben ervan overtuigd dat die tijd, mij gemaakt heeft tot de spits en de persoon wie ik ben.”

Betaald voetbal
Waterink heeft in de jeugd al mogen proeven bij een BVO, maar het is niet geworden wat het kon worden. Toch droomt de spits nog steeds om het betaald voetbal in te gaan. “Of dat ooit realiteit wordt, geen idee. De tijd zal het leren, maar op korte termijn is mijn doel om hogerop te komen. Dit is mijn vierde seizoen in de derde divisie en het gaat mij goed af. Ik denk dat ik klaar ben voor de tweede divisie en hopelijk blijf ik doorgaan met ontwikkelen en goals maken.”

OSS’20 naar USV Hercules
De spits besloot om de overstap te maken van SV OSS’20 naar USV Hercules. Deze stap had voornamelijk te maken met de mogelijkheid om samen te spelen met zijn beste vriend, Marijn Ploem. “Ook had ik in het verleden goed contact met trainer René van der Kooij. Toen ik vorig jaar op de hoogte werd gebracht van het vertrek van trainer Bertran Kreekels en assistent-trainer Jurgen van der Goor, was de keuze voor mij makkelijker om SV OSS’20 te verlaten. Ik had het daar erg naar mijn zin, want veel gasten in Oss zijn door de jaren heen vrienden van me geworden.”

Seizoen 2022-2023
Momenteel doet Waterink samen met USV Hercules bovenin mee. “Kampioen worden gaat lastig worden door een geweldig presterend ADO’20. We hebben een voetballende ploeg met veel dynamiek. Veel jonge jongens en gasten met een prof-achtergrond. Ik vind dat wij met deze groep zeker kunnen meedoen voor de top vijf en hopelijk via een periodekampioenschap nacompetitie kunnen spelen. Daarnaast kunnen we nu al terugkijken op een geslaagd beker seizoen, met winst op Excelsior Maassluis en de wedstrijd tegen NAC Breda.” 

Wij wensen Tim Waterink veel succes dit seizoen!

Klik op USV Hercules voor de laatste artikelen over de club.
Klik op USV Hercules voor meer informatie over de club.

Foto gemaakt door: Jeroen Engelen