TikTok maakt nietig Vianen reusachtig groot

0
164
vv-vianen

Voetbalvereniging Vianen mag dan één van de kleinste clubs in het verspreidingsgebied van deze uitgave en alle andere edities van het Voetbaljournaal zijn, op één gebied is de vereniging uitgegroeid tot een absolute grootheid in Nederland: de filmpjes op TikTok. Die trekken een megagroot publiek, dat kan wedijveren met de accounts van de meest prominente clubs in Nederland.

Met trots presenteert Vianen zich tegenwoordig in de uitingen op bijvoorbeeld Facebook als ‘TikTok voetbalclub vv Vianen’. Van een klein clubje met een marginaal aantal leden is Vianen namelijk uitgegroeid tot een waar fenomeen: de filmpjes op TikTok worden over de gehele wereld door miljoenen mensen bekeken en geliked (eind mei stond de teller op 14,5 miljoen likes). Het aantal volgers schoot in recordtempo naar duizelingwekkende hoogtes: ruim 770.000 volgers heeft het TikTok-account inmiddels. Het leverde de vereniging landelijke publiciteit op. Hart van Nederland kwam buurten voor een item, het weekblad Voetbal International maakte ruimte voor een heuse reportage over het ‘TikTok-fenomeen’ en ook het Jeugdjournaal kwam maar wat graag langs om zich te laten informeren over waar een klein clubje, dat uitkomt in de kelder van het amateurvoetbal, dus heel groot in kan zijn.

Buikschuiver
De grote man achter het immens populaire TikTok-account van Vianen is Didier Bogert, de rechtsback van Vianen die in juni van het vorig jaar begon met het maken van ‘content’: grappige filmpjes van mooie doelpunten maar ook van enorme missers tot mooie vreugde in de kleedkamer met een geslaagde buikschuiver. En dat bleek van meet af aan een enorm succes want het eerste geposte filmpje werd meteen 30.000 keer bekeken. Het bleek het startpunt van ‘TikTok-gekte’, want de populariteit van het account liep in razendsnel tempo op. De reden van het succes? Amateurvoetballers kunnen zich herkennen in de belevenissen van de spelers van Vianen. En het voordeel van TikTok boven bijvoorbeeld boven een ander sociaal platform als Instagram is dat mensen geen ‘lid’ hoeven te worden of account aan te maken om de filmpjes te kunnen zien.

Ronaldo
De populariteit van de herkenbare filmpjes was en is groot, maar de absolute trekpleister qua views was onbetwist de gefingeerde transfer van Cristiano Ronaldo naar Vianen. Na de breuk van de Portugese superster bij Manchester United knutselde Bogert heel snel een filmpje in elkaar waaruit zou blijken dat ‘CR7’ daadwerkelijk naar Vianen zou komen. In een mum van tijd hadden 8,5 miljoen mensen een kijkje genomen. En de bijvangst van het populaire filmpje was dat mensen over de gehele wereld zelfs even dachten dat de grote Cristiano werkelijk een overstap van het United van Erik ten Hag naar de absolute kelder van het Nederlandse (amateur)voetbal zou maken.

Waar andere voetbalclubs (tien)duizenden euro’s stoppen in het vervaardigen van geestige filmpjes als content voor kanalen als TikTok daar blijft Vianen zweren bij kleinschaligheid. De razend populaire filmpjes worden in kort tijdsbestek en zonder geldverspilling gemaakt. Het bewuste filmpje met Cristiano Ronaldo in de hoofdrol werd in twintig minuten in elkaar gezet. En succes bleek verzekerd.

Waar Bogert aanvankelijk pionierde binnen Vianen met de filmpjes, heeft hij inmiddels de steun van zijn ploeggenoten gekregen. Die figureren tegenwoordig maar wat graag in de filmpjes. Door de grote schare fans, die de filmpjes weet te waarderen, is het inmiddels ook commercieel (enigszins) interessant om content te blijven maken. En als extraatje mochten de mannen van Vianen al een wedstrijd in het stadion van RBC in Roosendaal spelen tegen TikTok United, een ontmoeting die met 5-1 verloren ging overigens. Begin mei organiseerde Vianen een open dag voor kinderen die kennis wilden maken met voetbal en die dag werd goed bezocht. De populariteit van het TikTok-kanaal van de vereniging zal daarbij ongetwijfeld geholpen hebben.

Klik hier voor meer informatie over Vianen
Klik hier voor meer artikelen over Vianen