Stolwijk als bolwerk van meisjesvoetbal

0
159

Erwin van Bergen is al een paar jaar ‘om’, maar hij geeft toe dat hij niet in zijn huiskamer stond te dansen van plezier toen één van zijn dochters meldde dat ze haar paard wilde gaan inruilen voor een paar voetbalschoenen. “Ik vond het helemaal niets om eerlijk te zijn. Maar ze hield bij hoog en laag vol dat ze op voetbal wilde.”

Inmiddels is Van Bergen (52), die in de gouden periode speler was van Stolwijk 1, overtuigd. Hij is trainer van de MO15 en coördinator van de twee bovenbouwteams van Stolwijk, de MO15 en MO17. “Die meiden zijn zó enthousiast. Al vriest het tien graden of regent het pijpestelen, ze willen altijd trainen.”

Veel clubs kijken jaloers naar Stolwijk. Naast een MO17, een MO15 werden voor dit seizoen twee MO13teams en één MO11-team voor de competitie ingeschreven. “Daar zijn we best trots op”, reageert Nadia Vonk, die al jarenlang de contactpersoon is van het bestuur namens de dames- en meisjesafdeling. “Dertig procent van het ledenbestand van de club is of meisje of vrouw. Dat is een behoorlijk percentage.”

Het vrouwenvoetbal heeft een rijke geschiedenis in Stolwijk. “Vorig jaar hebben we ons veertigjarig bestaan gevierd”, vertelt Vonk. “Dat vind ik best een prestatie. Niet veel clubs kunnen zeggen dat ze veertig jaar onafgebroken damesvoetbal hebben.”

De afgelopen tien jaar groeide de meisjesafdeling gestaag. Er is een goede voedingsbodem in Stolwijk. “Bij meisjes werkt het anders dan bij jongens. Meisjes gaan vaak met elkaar op voetbal. Er komt er dan niet één, maar meteen drie, vier. En als ze het leuk vinden staan de volgende vriendinnen even later op het veld.”

“Het is een andere insteek”, vult Van Bergen aan. “Jongens hebben dat haantjesgedrag, bij meisjes gaat het op de eerste plaats om de gezelligheid en het leuk hebben met elkaar. Als dat er is, is er weinig verschil. Het geeft mij heel veel voldoening om training te geven. Ze zijn leergierig en hebben altijd zin. De aanwezigheid van meisjes en vrouwen zorgt ook voor een andere sfeer bij de club.”

“We proberen altijd trainers te vinden met de nodige voetbalbagage. Erwin is er zo’n eentje, maar ook Gerard Both geeft training. De allerjongste trainen met de jongens bij Koos Burger.”

Bij de dames heeft Stolwijk volgens Vonk (39) ‘anderhalf’ elftal: één damesteam en een 30-plusteam dat aan de regionale zeven tegen zeven-competitie meedoet. “We hebben de MO19 toegevoegd aan de dames. We zitten daardoor erg luxe met 21 spelers. Dat is te weinig voor twee teams. Dat zou het mooiste zijn natuurlijk, twee teams. Maar dan heb je minimaal dertig speelsters nodig. De praktijk leert dat je zeker wel zestien speelsters per team moet hebben. Veel speelsters werken onregelmatig, ze zitten in de zorg of bij de politie.”

De vrouwenhoofdmacht speelt zijn wedstrijden nog op zondag, maar het zal volgens Vonk niet lang duren dat het voorbeeld van de mannen, die zijn overgestapt naar de zaterdag, wordt gevolgd. “Steeds meer clubs gaan naar de zaterdag. Dit seizoen is Haastrecht overgegaan. Ook bij het damesvoetbal zie je een verschuiving van zondag naar de zaterdag. We hebben de meningen van de speelsters al eens gepeild: voor 95 procent maakt de speeldag niet uit. Wel is het zo dat de afstanden op zondag steeds groter worden, omdat regioclubs inmiddels op zaterdag spelen.”

Wil je meer informatie over de club Stolwijk? Klik hier.
Lees hier ook ‘Robin van der Hulst is kompas voor jong Stolwijk’