In de hoofdstad van de Verenigde Staten, waar voetbal vaak in de schaduw staat van andere sporten, maakt de Nederlandse voetballer Wessel Sprangers zijn markering. Op 25-jarige leeftijd draagt hij trots het shirt van de Gonzaga Bulldogs, een universiteitsteam dat niet alleen bekend staat om hun academische excellentie, maar ook steeds meer opvalt in het voetbalwereldje.
Wessel’s voetbalreis begon op 5,5-jarige leeftijd bij SV Triborgh, nu bekend als SV Reeshof. Na een tussenstop bij Royal Antwerp FC en een succesvolle periode bij Willem II, vond hij zichzelf onverwachts bij VV Dongen. Het was echter zijn nieuwsgierigheid naar andere culturen en voetbalervaringen die hem uiteindelijk naar Amerika brachten. “Een kennis bood me de kans aan om een seizoen in Amerika te spelen. Na twintig scholen te hebben benaderd, voelde Gonzaga University als de perfecte match. De faciliteiten en de reputatie van de school waren doorslaggevend,” legt de keeper uit.
Voetbal bij Gonzaga Bulldogs
Gevraagd naar het niveau bij de Bulldogs, vergelijkt hij het met O21 voetbal in Nederland. “Het is jeugdvoetbal, met spelers van 18 tot en met 25 jaar. Er is veel talent, maar het mist soms volwassenheid,” deelt hij. De Amerikaanse mentaliteit valt hem echter positief op. “Nooit klagen, gewoon hard werken. Daar kunnen we hier wel wat van leren,” voegt de 25-jarige keeper toe.
Een typische dag tijdens het seizoen begint vroeg voor Sprangers. Om 06:00 uur gaat de wekker, gevolgd door een trainingssessie tot 09:00 uur. De meeste teamgenoten gaan na de training direct naar hun college. Sprangers combineert zijn voetbalverplichtingen met zijn masteropleiding en deze lessen zijn voornamelijk in de avond. Overdag doet hij dingen voor school en zoekt hij regelmatig de fitnesszaal op. “Het leven hier is als een prof terwijl je studeert, een unieke ervaring.’’
Naast het spelen met andere regels, zoals onbeperkt wisselen en zuivere speeltijd, benadrukt Sprangers het verschil in mentaliteit. “Ze blijven altijd 100% gaan en doen altijd hun best. Het botst soms met de Europeanen die willen opbouwen terwijl de Amerikanen hun mouwen willen opstropen en zien waar het schip strandt,” merkt hij op.
Toekomstplannen en Advies voor Jonge Talenten
Wessel Sprangers staat relaxed tegenover de toekomst. “Alle opties zijn nog open. Mochten er toffe aanbiedingen komen, blijf ik hier in Amerika. Anders keer ik terug naar Nederland.” Voor jonge talenten met dromen over een buitenlandse ervaring heeft hij duidelijk advies: “Als je de mogelijkheid hebt, adviseer ik het voor 100%. Het is een unieke ervaring waar alles voor je wordt geregeld, en je leeft als een prof, terwijl je studeert en vrienden voor het leven maakt.”
Terwijl de keeper zijn voetbalavontuur in Amerika voortzet, blijft hij betrokken bij het Nederlandse voetbal, volgt de Eredivisie en zijn oude club VV Dongen. Een Nederlandse voetballer die zijn stempel drukt in het Amerikaanse collegevoetbal – een verhaal dat zeker nog meer hoofdstukken zal krijgen.