Mike Jonk geniet van elke minuut bij FC ‘s-Gravenzande

0
571

Mike Jonk (29) is voetbalgek. En niet zo’n klein beetje ook. De jonge hoofdtrainer van vierde divisionist FC ’s-Gravenzande is vrijwel altijd met voetbal bezig. “Ik durf wel te zeggen dat ik harder werk dan de gemiddelde trainer. Zeker op dit niveau. Het liefst doe ik het 24 uur per dag. Elke minuut die ik over heb kijk ik naar beelden van tegenstanders of van mijn eigen ploeg.”

Jonk is nog geen dertig, maar bij FC ’s-Gravenzande is hij begonnen aan zijn eerste klus als eindverantwoordelijke. In de afgelopen twee seizoenen was hij assistent van Richard Middelkoop en voor die tijd had hij diverse jeugdteams onder zijn hoede. Het vertrouwen van de club in Jonk is groot, zo blijkt. “Het is fantastisch, echt. Ja, ik geniet van elke minuut. Ik bereid altijd alles tot in de puntjes voor.”

Docent

Toen Jonk zelf nog voetbalde – hij stopte op vroege leeftijd vanwege blessureleed – trainde hij al jeugdteams. “Dat was echt mijn passie. Daar is het docentschap wel ontwikkeld. Want ik ben ook docent en heb nog een eigen bedrijf. Ook weer sport. We leren kinderen met plezier te bewegen. Maar heel eerlijk, de meeste tijd gaat toch in het trainerschap zitten.”

Als Jonk praat over voetbal spat de gedrevenheid er vanaf. “Er zijn wel momenten dat ik het kan loslaten hoor, maar niet te lang”, lacht hij. “Ik moet er wel een beetje op letten. Soms is het ook goed om niet over voetbal na te denken. Als je met vrienden of familie bent. Maar ja, het gaat er toch vaak snel weer over.”

Arne Slot

De huidige trainer van FC ’s-Gravenzande is fan van Feyenoord. Onder leiding van trainer Arne Slot bereikte de Rotterdamse club de Conference League-finale en werd vorig seizoen de landstitel veroverd. “Ik kijk veel naar Slot. Echt een trainer waar ik veel van leer. Zijn tactische keuzes, hoe hij met spelers omgaat. Maar ook hoe hij zich presenteert in de media. Als Feyenoord openbaar traint op trainingscomplex 1908, ga ik kijken. Dan let ik op wat Slot doet en waarom.”

In Nederland volgt Jonk verder ook de verrichtingen van PSV op de voet. “Omdat ik Peter Bosz ook een interessante trainer vind. Wat hij nu doet bij PSV is knap. Toen hij voor het eerst op het trainingsveld stond bij PSV afgelopen zomer, heb ik via een livestream die training gevolgd. Gewoon benieuwd hoe hij dat doet. En ik ben een tijdje geleden tijdens een vrij weekend naar Manchester City – Brighton & Hove Albion FC geweest. Josep Guardiola tegen Roberto De Zerbi, ook twee trainers die mij inspireren.”

In de luwte

In de afgelopen jaren werkte Jonk als assistent-trainer samen met de toenmalige hoofdtrainer, Richard Middelkoop. “Een mooie periode. Leerzaam ook. Richard kan heel goed met spelers omgaan, hij is duidelijk en direct. In die twee jaar liet Richard mij als assistent ook wel vrij. Regelmatig mocht ik trainingen leiden. In de luwte kon ik me zo ontwikkelen. Reinier van Mierlo (assistent-trainer) houdt mij nu ook scherp. Hij vraagt waarom ik bepaalde dingen zo doe en niet anders. Dat vind ik fijn.”

Met FC ’s-Gravenzande wil Jonk een stabiele vierde divisionist worden. “En met stabiel bedoel ik stabiel in prestaties, week in, week uit. Dat is nogal wisselend geweest. Ik wil dat we, ongeacht de tegenstander, blijven doen wat we moeten doen. Dezelfde taken, discipline en speelwijze. Ik wil daar geen positie op de ranglijst aan koppelen. Dat vind ik zo lastig. Gewoon het hoogst haalbare. Ik doe er alles aan, ben veeleisend. Ik beschouw het ook als een fulltime baan. Daar wil ik uiteindelijk ook naartoe. Fulltime met voetbal bezig zijn en mijn geld daarmee verdienen. Dat is lastig als amateurtrainer, maar wie weet hoe het loopt.”

Klik op FC ‘s-Gravenzande voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC ‘s-Gravenzande voor meer informatie over de club.