Spirit bouwt door aan sterk vrouwen- en meisjesbolwerk

0
117

Met 230 voetballende meisjes en vrouwen heeft Spirit in korte tijd een sterk bolwerk opgebouwd. “We verleggen steeds onze grenzen en stellen nieuwe doelen. Stagnatie is achteruitgang”, aldus de motor achter het Ouderkerkse meiden- en voetbal, Bas Jonker.

Een klein beetje zenuwachtig is hij al. Op de avond dat Jonker het verhaal van Spirit vertelt, wordt van hem bij Excelsior nog een presentatie over het meisjes- en vrouwenvoetbal van Spirit verwacht. “Ik sta niet snel met mijn mond vol tanden, maar ik vind het best spannend. Excelsior heeft alle samenwerkingspartners uitgenodigd. Ze verwachten wel wat van mij.”

Zenuwachtig hoeft Jonker niet te zijn, want hij heeft een goed verhaal. De opkomst van het meiden- en vrouwenvoetbal bij Spirit is een ‘successtory’. “Ik heb geen idee waar het eindigt.”

Jonker is een bekende verschijning aan de Sportlaan. Hij kon zelf een aardig balletje trappen, schopte het tot Spirit 1 en haalde met VVOR uit Rotterdam de eerste klasse. Toen zijn studie- en wilde tijd erop zat, keerde hij terug naar Spirit. Bij de kanaries ging hij zich eerst ontfermen over de leeftijdsgroep negen tot elf jaar, hij groeide snel door naar algemeen jeugdcoördinator. Dat deed hij vol overgave en bruisend van de energie een jaar of zeven, acht. In die periode maakte Spirit grote stappen. “We hebben toen een belangrijke basis gelegd. Er is een goede en robuuste structuur neergelegd. In die periode bereikten we ook onze piek qua groei.”

Interesse geboren
Met een dochter, Tess, die thuis niet meer te houden was en in als voetballer in de voetsporen van haar vader wilde treden, werd ook de interesse van Jonker in het meidenvoetbal geboren. “We hadden een stuk of vijftien, twintig meiden die verspreid over de jongensteams voetbalden”, zegt Jonker. “Als we er echt iets van wilde maken, moesten we dat goed gaan doen.”

Dat was ook de insteek van het gesprek dat hij had met voorzitter Henk Lammertse. Die gaf Jonker min of meer een blanco cheque. “Probeer het maar, mijn zegen heb je. Zoiets heeft hij gezegd.” Jonker gaf echter meteen ook een winstwaarschuwing af. “Let op, als ik ervoor ga, ga ik er ook voor honderdtwintig procent voor. Ik ben niet iemand die van half werk houdt. Vanaf dat moment zijn we gaan bouwen.”

Jonker verzamelde gelijkstemden om zich heen en vanaf dat moment was het vol gas geven, iets wat de Spirit-organisatie nu nog steeds doet, al is het aantal volgauto’s wel in een flinke rij veranderd. “We hebben eerst onze plannen wereldkundig gemaakt”, zegt Jonker. “We wisten dat er veel meisjes elders voetbalden. Die zijn allemaal naar ons gekomen. Daarmee was de MO15 een feit, ons eerste team. Dat team fungeerde in feite als een soort vliegwiel. In de eerste zomer hebben we een aantal clinics gegeven om meer meisjes te werven. Dat leverde ons nog eens tien meiden op. We konden meteen met drie teams beginnen. Dat was boven verwachting.”

Investering in kleedkamers
De belofte van de club om het meisjesvoetbal te faciliteiten werd ook waargemaakt. Geen afgetrapte ballen, niet trainen op een achterafveldje op een onmogelijk tijdstip. Ook het bestuur steunde het meiden- en vrouwenvoetbal ten volle. “Het moest geen speeltje van mij en een paar andere fanatiekelingen worden, maar iets wat onderdeel uitmaakt van de club”, aldus Jonker.

Met de bouw van een nieuw kleedkamergedeelte werd rekening gehouden met de groei van de meidentak. “Er zijn vier inpandige kleedkamers gebouwd die prima geschikt zijn voor meisjes en vrouwen. Bij de oude kleedkamers sta je als je de deur opent meteen in de kleedkamer. Dat is niet ideaal. Als je meiden- en vrouwenvoetbal faciliteert moet je ook willen investeren in dit soort zaken. Dat heeft de club gedaan. Daar verdient het bestuur een enorm compliment voor.”

De meisjes- en vrouwentak groeide in de daaropvolgende drie seizoenen als kool. “We gingen van drie naar zes en van zes naar negen jeugdteams. Dat is het aantal dat ik in het gesprek met de voorzitter ook had genoemd: pas er op: als we eraan gaan trekken, hebben we binnen een paar jaar negen teams.”

Vorig seizoen, het eerste seizoen dat door corona bepaald werd, kwam er één team bij. Maar alsof er geen corona is, groeide Spirit dit seizoen weer in alle hevigheid door. De speelsters kwamen erbij aan de onderkant en bovenkant. “We hebben een fanatieke groep van voetballende moeders. In een mum van tijd stonden er zeventien op het veld”, aldus Jonker.

Organisatie
Inmiddels telt Spirit 230 voetballende meisjes en vrouwen. Een aantal waarop menig clubs jaloers is.  Wat ook belangrijk is: de organisatie groeide mee. “We hebben intussen 36 trainers. Er staat een sterke commissie boven met Ingrid Snijders, wedstrijdsecretaris John de Boer en hoofdtrainer Chris van Rietschoten. Ik ben zelf hoofd jeugd opleiding.”

Na jaren van vooruitgang zou je denken dat Spirit even pas op de plaats maakt, maar dat is niet aan Jonker en consorten besteed. “Stilstand is achteruitgang. We zijn hard bezig om de organisatie rondom de trainersstaf te verbeteren. We hebben een eigen vrouwelijke fysiotherapeut die er op trainingsavonden is. Die is er niet alleen voor onze selectie, maar voor alle meisjes.”

Niet voor niets werd door Spirit de samenwerking met Excelsior gezocht. “Excelsior heeft een eredivisieteam. We hopen elkaar te versterken. We hebben nu bij de jeugd twee speelsters van Excelsior lopen die training geven. Het mes snijdt aan twee kanten. De speelsters verdienen een centje bij en wij profiteren van hun kennis. Voor onze meiden zijn het daarnaast rolmodellen.”

Met een afdeling met de omvang die de Spirit heeft, hoort ook een progressieve ambitie. “We willen omhoog, maar we nemen er ook de tijd voor”, zegt Jonker. “We zijn met vrouwen 1 in de vijfde klasse begonnen. We kunnen een verzoek indienen om in de derde klasse te mogen spelen, maar daarmee outhou je die meiden wel een mooi jaar. Derde klasse, tweede klasse, we gaan er heus wel komen, maar alles op zijn tijd. In de tussentijd hopen we nog wat te kunnen groeien, waardoor het bouwwerk nog steviger wordt.”

Meer artikelen lezen over Spirit ? Klik hier.
Voor meer informatie over Spirit, klik hier.