Smitshoek gooit aspirant-scheidsrechters niet voor de leeuwen  

0
363

Smitshoek heeft een plan ontwikkeld om het scheidsrechterstekort bij de vereniging tegen te gaan. Nieuwe scheidsrechter worden intensief begeleid. “We gaan ze op professionele manier bijstaan”, aldus scheidsrechterscoördinator Jeff Muller.

Smitshoek speelt wekelijks 45 thuiswedstrijden en ongeveer de helft moet worden ingevuld door de scheidsrechters van de vereniging. Dat is een hele puzzel. “Het gaat allemaal net, maar soms ook net niet”, zegt Muller. “Met kunst- en vliegwerk krijgen we het rond, maar het komt ook voor dat we leiders en trainers moeten vertellen dat ze zelf moeten zorgen voor een scheidsrechter. Er is dan gewoon geen scheidsrechter meer beschikbaar.”

Het scheidrechterskorps van Smitshoek slinkt al enige jaren. Muller zegt dat hij een pooltje heeft van tussen de twintig en vijfentwintig scheidsrechters die op wekelijkse basis een wedstrijd fluiten. “Het is heel krap, sommige scheidsrechter fluiten op zaterdag twee wedstrijden of in een uitzonderlijk geval drie, maar dat willen ze zelf heel graag.”’

Muller behoort zelf tot de arbiters die per speelronde twee wedstrijden fluiten. “Junioren, maar ook senioren. Ik loop gemiddeld per wedstrijd negen kilometer, dus het is best pittig.”

Corona heeft het scheidsrechtersbestand bij Smitshoek ook uitgedund, geeft Muller aan. “We zijn er zeker zeven, acht kwijtgeraakt. Scheidsrechters die de voorkeur geven aan andere dingen, een andere tijdsbesteding. We zitten nu op een kritisch punt.”

Daarom schreef Muller een plan om het aantal scheidsrechters bij zijn club uit te breiden. Werving speelt daarbij een grote rol – dat gaat bij Smitshoek via de leeftijdscoördinatoren – maar Muller wil ook zorgen dat aspirant-scheidsrechters niet snel afhaken. “Daarom gaan we ze op een professionele manier begeleiden. Ik heb een zestal mensen bereid gevonden, veelal oudere, gestopte scheidsrechters, die willen begeleiden. We hebben een headset aangeschaft waardoor zij kunnen communiceren met de scheidsrechter op het veld. We hebben die onlangs voor de eerste keer geprobeerd. Dat werkte prima. Een jonge scheidsrechter van zestien jaar floot een JO19-wedstrijd. Normaal had die jongen dat nooit aangedurfd, maar met mijn begeleiding vanaf de kant wel.”

Muller mikt voor nieuwe scheidsrechters niet alleen op de jeugd. “We proberen ook oudere voetballers die stoppen met voetballen over te halen om scheidsrechter te worden. Fluiten is leuk en ze blijven betrokken bij de club.”

Daarnaast wil Muller de uitbetaling, die nu op jaarbasis plaatsvindt, naar twee keer per jaar te brengen. “Bij ons krijgt een scheidsrechter die een jeugdwedstrijd fluit vijf euro, voor een seniorenwedstrijd is dat tien euro. We hopen hiermee mensen te prikkelen om ook een wedstrijdje te gaan fluiten.”

Klik op Smitshoek voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Smitshoek voor meer informatie over de club.