Smitshoek maakt serieus werk van de meisjes- en vrouwentak. Samen met de KNVB heeft de club een groeimodel ontwikkeld, waarbij de afdeling in omvang en in kwaliteit stappen voorwaarts moet maken. “We hebben een realistisch doel”, aldus Maggie Rutten. Rutten coördineert samen met Hans de Kievit de meisjes- en vrouwenafdeling, die nu bestaat uit zeven teams: zes teams bij de jeugd en één vrouwenelftal, dat uitkomt in de vierde klasse. “We zijn jarenlang gegroeid qua leden, de afgelopen tijd zijn we stabiel”, zegt Rutten. “Al onze teams zitten overvol. Bijna elk elftal heeft zestien speelsters.”
Met die aantallen meisjes huppelend en dartelend op het veld was ook een herziening van het beleid nodig. Daarom besloot Smitshoek de hulp te vragen van de KNVB. “De bond heeft een speciaal groeimodel voor het meisjesvoetbal”, legt Rutten uit. “We hebben een nul-foto laten maken door de KNVB. Op basis daarvan konden we zien waar we staan qua organisatie en welke vervolgstappen we kunnen nemen.”
Naar aanleiding van de KNVB-scan formuleerde Smitshoek twee doelstellingen. Het eerste doel heeft betrekking op de positie van het meisjes- en vrouwenvoetbal binnen de club. “Dat moet een integraal onderdeel worden van de vereniging, dus niet een afdeling met een andere benadering. Dat is ook onderschreven door het bestuur van de club.”
Die doelstelling hangt nauw samen met het tweede doel om trainers te ontwikkelen en spelers een ontwikkelplan te bieden. “Daarin past ook de oprichting van een technische commissie. Walter Hazelenbach, manager voetbaltechnische zaken bij Smitshoek, zit ook in die commissie. Daardoor wordt de visie van Smitshoek op het algehele jeugdvoetbal geborgd. Smitshoek heeft jarenlang ervaring met het jongensvoetbal en die ervaring kan worden ingezet bij dit project.”
Bij die twee doelen past ook een groei in volume. “We streven naar twee teams per leeftijdscategorie. Daarbij zien we dames als verlengstuk van de jeugdopleiding. Acht teams bij de jeugd en twee teams bij de dames. Dat zou, gezien de situatie van Smitshoek, een ideale situatie zijn, omdat de club met de capaciteit van de accommodatie tegen haar grenzen aanloopt. Met de huidige capaciteit van de velden is er een voorlopig maximum gesteld aan het aantal teams.”
Voorlopig is er nog ruimte genoeg om te groeien. Rutten: “We hebben dit seizoen geen onder negentien, maar het is wel de bedoeling dat die er weer gaat komen. We willen een geleidelijke opbouw. Een snelle groei is ook niet goed, vanwege het risico een afdeling te krijgen die uit balans raakt.”
De uitvoering van het technische beleid moet de komende jaren zijn beslag krijgen. “We hebben twee trainers die een cursus gaan volgen. Dat stimuleren we. We willen ook graag dat de trainersstaf voor een deel bestaat uit onafhankelijke trainers, die geen belang hebben.”
Het niveau mag er volgens Rutten al zijn, want twee teams speelden vorig seizoen in de hoofdklasse. “Voor de voorjaarscompetitie hadden we die teams ingeschreven in de eerste klasse, omdat ze waren overgegaan naar een andere leeftijdsklasse. Daar wonnen ze echter alles op hun gemak. Vandaar dat we ze, als we straks weer kunnen voetballen, inschrijven voor de hoofdklasse.”
Klik hier voor meer informatie over Smitshoek
Klik hier voor meer artikelen over Smitshoek