Na ruim honderd jaar wisselt Slikkerveer de status als zondagclub in voor die van zaterdagvereniging. Volgens voorzitter Rinus Hitzert een onontkoombaar besluit, volgens oud-speler Ron Noordlander een goede zet met oog op de toekomst.
Een zondag half december. Het complex van de Ridderkerkse vereniging is in de mist gehuld. Op het hoofdveld speelt een lager elftal en op veld twee toont één van de twee 35-plus elftallen hun kunsten. De eerste selectie onder leiding van trainer Driss el Akchaoui maakt zich op om te gaan trainen.
“Dit is ons voorland”, zegt Noorlander, verwijzend naar het seizoen 2022/2023 als zowel het eerste als het tweede op zaterdag gaat spelen. “Er zullen altijd elftallen blijven spelen op zondag. Dat zal niet veranderen, maar het accent komt op de zaterdag te liggen.”
Zelf is Noorlander net terug van de uitwedstrijd tegen Dilettant, die met 8-1 gewonnen is. “Het ging wel lekker”, zegt de oud-middenvelder van de hoofdmacht, die inmiddels vijftig jaar oud is. “We spelen dit seizoen voor het eerst een klasse lager. We konden altijd goed mee in de hoogste 35-plus competitie, maar de gemiddelde leeftijd begon wel steeds meer op te lopen.”
Dat Slikkerveer koos om het prestatievoetbal op zondag achter zich te laten, liet ook Noorlander niet onberoerd. Maar hij is vooral nuchter. “Er was geen ontkomen aan. Het zondagvoetbal bloedde dood. Er zijn al zoveel verenigingen in West II naar de zaterdag gegaan dat we wel gedwongen werden tot deze keuze. Sommige oudere leden hebben er moeite mee. Dat begrijp ik wel. Maar de tijd staat niet stil. Van sentimenten kunnen we als club niet leven.”
Toch was het geen gemakkelijk besluit, zegt voorzitter Rinus Hitzert. “Dat blijkt wel dat het besluit van het bestuur niet unaniem was.”
Volgens Hitzert liep Slikkerveer, als het op zondag was gebleven, het risico om straks het hele land doorgestuurd te worden. “Meer dan de helft van de clubs in onze huidige afdeling hebben gekozen voor de zaterdag. Er is hier in West II straks geen tegenstander meer over. We wilden het onze jongens niet aandoen dat ze ergens in Brabant moesten gaan spelen.”
Noorlander ziet nog meer voordelen van de vlucht naar de zaterdag. “Ik verwacht dat er op zaterdag meer publiek komt kijken. De publieke belangstelling op zondag liep elk jaar weer wat terug. Nu heb je kans dat de jeugd blijft hangen en bij de wedstrijd van het eerste blijft kijken. Ik denk de binding groter wordt.”
De overstap heeft wel consequenties voor de bezettingsgraad op zaterdag. Er moet immers meer wedstrijden worden gespeeld. “We hebben een veld meer nodig”, zegt Hitzert. “Met drie velden en een pupillenveldje redden we niet meer”, vult Noorlander aan.
Ook het huidige aantal kleedkamers (12, waarvan er acht zijn gerenoveerd – de laatste vier volgen -) is volgens Hitzert en Noorlander niet toereikend. Daarom heeft de club het plan gevat om naast het clubgebouw een nieuw gedeelte aan te bouwen. “We zijn er al een tijdje mee bezig”, zegt Noorlander, die, als er een grote klus te doen valt, het voortouw neemt. “De plannen zijn er, de tekeningen zelfs al. Het is de bedoeling dat we zes kleedkamers krijgen. We willen, als het even kan, in april en mei starten. Uiteraard doen we zo veel mogelijk zelf.”
Noorlander draagt bij zijn club meerdere petten. Want behalve dat hij al meer dan tien jaar met zijn bedrijf Frenoflex (kunststofvloeren) hoofd- en shirtsponsor van Slikkerveer is, is hij ook één van de trekkers achter de Vrienden van Slikkerveer. “De leden betalen jaarlijks een x-bedrag. Daar doen we leuke dingen voor en met elkaar en er gaat ook een deel naar de vereniging.”
Zo werd de bestuurskamer – in vrij oubollige staat – volledig opgeknapt en omgetoverd tot een gezellig bruin café. “Die hele verbouwing kostte de club geen cent”, zegt Noorlander vol trots.
Hier lees je het meest recente artikel van sv Slikkerveer