Sjan Brouwer doet al 20 jaar vrijwilligerswerk bij HHC’09

Vrijwilligers. Een vereniging kán niet zonder. Tegenwoordig zijn mensen die belangeloos iets voor een club doen lastig te vinden. Bij HHC’09 uit Heusden is daar echter een goede oplossing voor gevonden. Vrijwilliger Sjan Brouwer (71) is niet weg te denken bij de club en legt uit hoe het zit.
Banner-Langstraat
Al meer dan twintig jaar is Sjan een bekend gezicht bij voetballend Heusden. Nu bij HHC’09, voorheen bij het opgeheven SV Heusden. Van kleedkamer tot kantine en van bestuurskamer tot langs de velden: Sjan kent alles en iedereen bij de club.  “Dat is het voordeel van een kleine club, het voelt ook als eigen.”

Binnen die kleine club heeft Sjan verschillende taken op zich genomen. Ze startte er als barmedewerker en werd later barcoördinator. Dat was haar rol op papier. In werkelijkheid ontpopte ze zich ook nog tot ‘wasvrouw, interieurverzorgster, gastvrouw, luisterend oor en vooral een gezelligheidsmens’, liet men weten toen Sjan in 2018 werd genomineerd voor de titel Buurtgenoot van de maand. Ze kreeg de titel dankzij haar tomeloze inzet. Nog steeds is Sjan samen met haar man Sjaak actief voor de club, maar haar functie in het bestuur legde ze onlangs neer.

“Het is nu tijd voor jonger spul om het op te pakken. Sjaak en ik zijn nu op de maandagochtend en vrijdagochtend aanwezig om de kantine en kleedkamers schoon te maken. Dus ik doe nog wel wat.” Hoe is Sjan eigenlijk begonnen met haar vrijwilligerswerk? “Ik heb een horecaverleden. Dus toen er iemand nodig was achter de bar, heb ik mezelf gemeld. Van daaruit werd ik coördinator en kwam ik ook nog in het bestuur terecht. Maar het werd me nu wel wat veel.”

Vrijwilligerswerk afkopen
Clubmensen als Sjan worden om verschillende redenen steeds zeldzamer. Omdat er door verhuizingen of nieuwe wijken een mindere binding is met clubs, omdat jonge verenigingen nog geen historie hebben of omdat clubs soms enorm groot worden. Dan is er ook nog het gegeven dat men het druk-druk-druk heeft, en ga dan nog maar eens iemand vinden die de handen uit de mouwen steekt. Bij HHC’09 hebben ze dit probleem slim getackeld.

“Leden of ouders doen bij ons 4 uur per jaar vrijwilligerswerk, maar je kunt dat ook afkopen. Toch zien we dat dat bijna niet wordt gedaan. We hebben twee keer per jaar klusdagen. Daar komen mensen naartoe die geen tijd hebben voor een andere functie, of die gewoon op hun manier en binnen eigen macht iets willen doen. Ik sta bijvoorbeeld nu op de club met iemand die komt helpen met ramenlappen. Zo draagt iedereen z’n steentje bij en is er dus bij ons niet echt een probleem met vrijwilligers. Maar dat komt ook omdat het hier draait om gezelligheid en er een ons-kent-ons-sfeer heerst. Iedereen is makkelijk aan te spreken en helpt elkaar. Wij zijn echt een club van het samendoen. Dat durf ik wel te zeggen.”

Klik op HHC’09 voor het laatste artikel over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Chris Tolman gaat vierde seizoen in met sv DSO 3

Vandaag spreken we met Chris Tolman, de 27-jarige voetballer van sv DSO 3. Chris Tolman speelde vroeger in de...

In gesprek met Boris en Lorenzo van Creating Legends Academy

Vandaag zijn we in gesprek met de 47-jarige Boris Knebel en de 32-jarige Lorenzo Philippi. De twee heren zijn...

John van Leeuwen heeft zin in nieuwe klus bij FIOS

Of John van Leeuwen zin heeft in zijn nieuwe klus als hoofdtrainer van FIOS? Reken maar! De Rotterdammer neemt...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.