Semaja Thuis koestert aan de Schenkeldijk haar ‘kabouters’

0
99

Semaja en Sjaak Thuis zijn verstrengeld met hun voetbalclub Dubbeldam. Semaja ziet de grote groep van ruim zestig ‘kabouters’ als haar kids. Haar man Sjaak is als terreinknecht de koning van het ballenhok.

Semaja Thuis raakte aan het voetbal verslingerd toen haar kleinzoon Brandon Losteijn als 4-jarig ventje in 2015 als ‘kabouter’ bij Dubbeldam betrokken raakte. ,,Als ze net uit de luiers zijn, kunnen ze al op voetballen. Vroeger kon dat echt niet. De meesten komen het even proberen maar bijna allemaal blijven ze daarna aan de club verbonden. Bij Sjaak in het hok liggen van die kleine maten voetbalschoenen. Als ze zelf niets hebben, mogen ze die gebruiken.

De een kan al gelijk op dure Messi-schoenen beginnen, de ander heeft geen geld en krijgt gebruikte schoenen van de club”, legt Semaja uit. Zij weet dat de jongens en meisjes – dertig procent van de ‘kabouters’ is voetbalster – die een keer of vier op een training zijn geweest wel blijven hangen. Na een paar maanden worden ze lid van de club en voelen zich meteen een echte Dubbeldammer. Bij Dubbeldam begrijpen ze dat de 4- en 5-jarigen graag op het hoofdveld voetballen. Leuk ook voor al die ouders, ooms, tantes en opa’s en oma’s die komen kijken. ‘Kaboutervoetbal’ heeft veel weg van een reünie.

,,Ik heb er niet echt verstand van, maar ik zie wel snel of er talentjes bij zitten. Die pik je er meteen uit. Er zijn er ook waarvan je direct ziet dat het nooit wat wordt. Ik vind het knap dat ze het dan toch lang bij ons volhouden.”

Semaja Thuis levert de ‘kabouters’ af bij de JO7. Ze mogen dan offi ciële wedstrijden voetballen. ,,Dan wordt het echt leuk voor die kinderen. Ons JO9-team is al echt goed.

Die spelen competitie tegen de sterkste tegenstanders uit de regio. Met de wedstrijden komt er ook de spanning. Dat begint al op het moment dat zij op zaterdagmorgen wakker worden. Het vervelendst vinden ze het als Sjaak de velden moet afkeuren. Daar snappen ze helemaal niets van, want in de regen kunnen ze wel trainen maar niet voetballen.”

Dubbeldam staat erom bekend heel veel voor de kinderen te organiseren. Eind mei is er bijvoorbeeld het grote Kloens en Neels onderlinge jeugdtoernooi. Bijzonder is het jeugdkamp voor kids tot negen jaar, die dan in het clubhuis blijven slapen.

Het lukt Dubbeldam nog net om alles te managen. Sjaak Thuis hield zich bij dit interview lang stil, maar als de accommodatie ter sprake komt veert hij op van zijn stoel.

Wij worden als Dubbeldam al jaren aan het lijntje gehouden door de gemeente. De boel verpaupert omdat wij steeds het idee krijgen hier te vertrekken. Soms schaam ik mij hoe het er hier bij ligt. Wij zouden zo graag meer voor de kinderen willen doen, maar wij kunnen niet verder. Ik geloof er niet meer in dat het nog goed komt tussen de politiek en Dubbeldam.”