Scheidsrechter overschaduwd lokale derby

0
103

Het ging na afloop van de wedstrijd SJC – Noordwijk, afgelopen zaterdag, lange tijd helemaal niet over de wedstrijd of over het vertoonde spel. Het ging slechts om het zeer discutabele cadeautje dat de scheidsrechter na zo’n 11 minuten aan Noordwijk meende te moeten overhandigen. Een onterecht cadeautje zoals hij later zelf ook toegaf. Voor velen ook onbegrijpelijk omdat een overtreding over het hoofd zien voor iedereen aanvaardbaar is. Maar een overtreding waarnemen die helemaal nooit is gemaakt rechtvaardigt het verwijt van vooringenomenheid van deze scheidsrechter.

Een scheidsrechter die overigens als talent voor betaald voetbal te boek staat. De talentvolle scheidsrechter was werkelijk de enige onder de ruim 2500 aanwezigen die in de perfect uitgevoerde actie van Jordy Groot een overtreding zag en daarom naar de penaltystip wees. Met deze enorme blunder verknalde de scheidsrechter in een klap, dat wat een lokaal voetbalfeest had moeten worden. Bovendien vond deze scheidsrechter het ook nog eens nodig om trainer Polak naar de tribune te verwijzen. Omdat hij zogenaamd buiten zijn vak zou hebben staan coachen. Naar het gedrag in het vak van de staf van Noordwijk kijkend, was deze motivatie zo belachelijk, dat verder commentaar overbodig is. Natuurlijk nam niemand Thomas Reynaers, de uitblinker van deze avond, kwalijk dat hij het aangeboden presentje namens Noordwijk dankbaar in ontvangst nam: 0-1. Tot aan de penalty waren 2 gelijkwaardige ploegen op zoek naar de plekjes waar de tegenstander pijn gedaan kon worden. Tom Duindam kreeg voor SJC het eerste kansje, Westdijk even later voor Noordwijk een mogelijkheid. En Melvin van Stijn moest via shirtje-trekken voorkomen dat James gevaarlijk kon worden. SJC voetbalde zich inmiddels behoorlijk onder de last van de scheidsrechterlijke dwaling uit forceerde een 3tal corners en toonde zich technisch nauwelijks minder dan de ploeg van Zethof. Die het excuus konden aanvoeren dat hun bekerwedstrijd tegen Sparta veel energie had gekost. Na ruim een half uur kreeg James voor Noordwijk een hele grote mogelijkheid maar Kevin Schelvis pareerde knap. En even later tikte de doelman, na een slim uitgevoerde vrije trap van Reynaers, de bal over de lat. Daarna viel toch de 0-2. En opnieuw was er een discutabele rol voor de scheidsrechter. Maar Westdijk maakte snel en handig gebruik van de ontstane verwarring na een vermeende overtreding en verdubbelde de voorsprong. En met die 0-2 brak de rust aan.

Direct na rust had SJC de aansluitingstreffer kunnen forceren maar Bröcker wierp zich in de baan van het schot. In die periode was SJC de bovenliggende ploeg. Met Stroiji voor van Stijn, Lovechio voor Bayram en Hoogervorst voor van Toor probeerde trainer Polak iets te forceren. Er kwamen mogelijkheden en een treffer hing in de lucht. Met nog zo’n 10 minuten te gaan was het el Baouchi die voor SJC de 1-3 liet aantekenen. De SJC-fans roerden zich en wanhopig zocht SJC naar de 2e treffer. Maar de sterke Noordwijk defensie hield stand en stelde een verdiende overwinning veilig. Opnieuw opvallend was dat er ondanks een zestal wissels en enkele blessure behandelingen geen extra tijd werd toegevoegd. De scheidsrechter bevestigde na afloop aan ons het rondgaande gerucht ,dat hij al tijdens de wedstrijd aan de spelers van SJC zijn excuses had aangeboden. Trainer Polak, die door deze scheidsrechter nadrukkelijk ook persoonlijk werd benadeeld, verklaarde geëmotioneerd dat SJC deze avond simpelweg ‘genaaid’, was. Hij legde uit dat het met elkaar gekozen strijdplan wel had gewerkt. Dat zowel Wendt als James aan banden konden worden gelegd. En dat de spelers een groot compliment verdienen voor de manier waarop zij zich over tegenslagen hadden heen gewerkt.

Volgende week voor SJC opnieuw een zware opgave in Ermelo. Daar wacht DVS’33 die vooraf als een van de titelkandidaten werd afgeschilderd. En waarvan het doelsaldo van 20 voor en 6 tegen indrukwekkend genoemd mag worden.