‘RSV is normaal blijven, dat past bij de club’

0
247
Logo_RSV

Een jubileum, moet je vieren. Helemaal als dat het 90-jarig bestaan van de club betekent. En dus, pakten ze bij RSV maar eens goed uit tijdens het laatste weekend van september. Stef Mol neemt ons mee terug in de tijd én naar de toekomst. “Onze identiteit is nooit veranderd.”

En Mol, die kan het weten. “Als klein jochie ben ik hier begonnen. Uiteindelijk van mijn vijftiende tot mijn 33ste zelf in het eerste gevoetbald. En pas op mijn 50ste echt gestopt.” Zijn grootste kwaliteit? “Hard werken! Op alle posities, behalve keeper. Ik moest het wel echt van mijn inzet hebben. Dan ga je in het veld steeds verder naar achter…” Later werd de 51-jarige inwoner van Rucphen penningmeester én traden zijn kinderen in zijn voetsporen. “Die zijn alle drie bij RSV gestart. De oudste, Fleur, speelt nu bij Excelsior. En de middelste zit bij het eerste. Dus de binding is nog altijd groot.”

Sociale binding

Heel gek is dat, gezien het karakter van de club, ook niet. “Een echte dorpsclub, ons kent ons. Dat is heel belangrijk. Een open vereniging, waar mensen zich welkom voelen.” En dat blijkt, vertelt Mol. “Oud-trainers komen regelmatig nog naar RSV.” Bruisende jeugd, maar ook florerende seniorenelftallen. “Ik voetbalde de laatste vijftien jaar in een lager elftal, dat is een echte vriendenclub.” Eén van de belangrijkste aspecten, vindt Mol. “De sociale binding is enorm. Je komt, door de voetbal, op heel veel plekken in de regio. Daardoor ken je ook veel mensen, dat is leuk.” Want als (reserve) vlagger bij het eerste en lid van de jubileumcommissie, zit hij allesbehalve stil. “En daarnaast ook nog supporter!” Vooral het organiseren van alle festiviteiten, kost tijd “We hebben met het huidige eerste, een wedstrijd gespeeld tegen oud-kampioenen. Toen hebben we vooraf eerst achterhaald wie dat allemaal waren, spelers plus trainers. Nummers gevraagd en een groepsapp gemaakt. Van de 48, kwamen er 44. Het is natuurlijk wel leuk, dat ze nog graag terugkomen.” Een jeugddag vol voetbalspelletjes en prominenten, een feestavond met DJ, natuurlijk een reünie én een pubquiz. Met voetbalvragen over de historie van RSV. Alles kwam in het laatste weekend van september voorbij. “We hebben best wel uitgepakt.”

Jaartallen

Maar gelukkig, is er ook tijd om even stil te staan bij een bijzondere mijlpaal. “Ik heb wel iets met jaartallen. Kijk vaak even hoe oud andere clubs zijn. Met RSV zitten we hier al 50 jaar op dezelfde plek, dat is toch gaaf? Maar misschien ben ik een beetje ouderwets.” Al is die trots, natuurlijk meer dan terecht. “Ons sportcomplex is prachtig. Met echte grasvelden, die bomen eromheen. Allemaal onderhouden door onze ‘oudere leden’.” Toch is er in die tijd, natuurlijk wel het één en ander veranderd. “We zijn een stukje groter geworden, Rucphen is en blijft een snelgroeiend dorp. Daarnaast heeft ook het meisjesvoetbal een enorme vlucht genomen.” En is de club een stuk duurzamer geworden. “Zonnepanelen, LED-verlichting, we zijn nu zelfvoorzienend.” De toekomst is zonnig, wat dat betreft. “Die zie ik wel rooskleurig tegemoet! Onze identiteit is nooit veranderd. Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. RSV is echt normaal blijven, met jongens uit Rucphen. Dat past bij de club.”

Kantine

Al zit er daar, voor de zondagclub, misschien nog wel een puntje van zorg. “De tendens overal is natuurlijk wel die van het zaterdagvoetbal. Ik ben benieuwd hoe dat de komende jaren zal zijn. Weekendvoetbal? Dat zorgt ook weer voor een interessante diversiteit.” Welke dag ze ook spelen, Mol is er de komende jaren natuurlijk gewoon bij. “Om de jeugd te kijken of het eerste te volgen. En op donderdagavond, ga ik altijd even langs. Dat is onze gezellige kantine-avond.” Geboren en getogen in Rucphen, komend op het fietsje naar de club, heeft hij het volgende ‘doel’ alweer voor ogen. “Het 100-jarig bestaan zou helemaal uniek zijn. Daar gaan we zeker voor!”

Klik op RSV de laatste artikelen over de club.
Klik op RSV voor meer informatie over de club.