Ron Luijten vertrekt door de voordeur bij vv Nieuwerkerk

0
434
ron-luijten-vv-nieuwerkerk

Het droomafscheid van Ron Luijten bij Nieuwerkerk laat zich niet moeilijk raden. Maar zelfs als de bewoners van sportpark Dorrestein er dit seizoen niet in slagen promotie af te dwingen naar de eerste klasse, kan de Rotterdamse oefenmeester door de voordeur vertrekken.

Luijten mag dan richting midden vijftig gaan, op zijn cv staat maar een beperkt aantal clubs. De oud-prof van FC Haarlem en Sparta laat zich bij zijn trainerscarrière voornamelijk leiden door zijn gevoel. “Ik moet me goed voelen bij een vereniging. Bij Nieuwerkerk heb ik dat, al heel lang.”

Luijten is bezig aan zijn tweede periode bij de reus uit de gemeente Zuidplas (2200 leden). In zijn eerste periode, die zeven jaar duurde, werkte hij in de schaduw bij de jeugd. Na drie seizoenen Sparta keerde hij in 2017 terug bij Nieuwerkerk. Dat was met een speciale opdracht: op zaterdag kwartier maken. Nieuwerkerk speelde destijds nog in de eerste klasse op zondag.

Dat het oog van Nieuwerkerk-voorzitter Hans Jeroense viel op Luijten was niet vreemd, omdat hij bij Sparta drie jaar aan opbouwwerk had gedaan. “Bij Sparta moesten we op nul beginnen. Er was helemaal niks”, kijkt Luijten terug. Hij verliet Sparta als derdeklasser en nam de ervaring mee naar Nieuwerkerk.

“We moesten bij Nieuwerkerk uit het niets een selectie neerzetten, maar de organisatie en faciliteiten waren er wel. Samen met Hans en Stefan Jeroense hebben we tientallen spelers benaderd voor het zaterdagproject. We kregen meer nee dan ja te horen, maar uiteindelijk stond er een elftal.”

Waar het team van Luijten in het eerste seizoen nog in de schaduw van de zondaghoofdmacht stond, veranderde dat in het seizoen erop. Nieuwerkerk besloot te stoppen met de zondag en accepteerde daarmee dat het van de eerste naar de vierde klasse terugzakte. De club maakte meteen een plan om binnen vijf jaar weer tweedeklasser te zijn. 

“Het eerste echte seizoen op zaterdag verliep in het begin best moeizaam”, herinnert Luijten zich. “Iedereen wilde van het grote Nieuwerkerk winnen en voor de zeven jongens die van de zondag waren gekomen, was het ook wennen aan het niveau en de manier van voetballen in de eerste klasse. We verloren in de eerste competitiehelft van Gouderak, maar na de winterstop wonnen we alles en maakten we onze achterstand op CKC snel goed.”

Corona en twee niet afgemaakte competities remden Nieuwerkerk en Luijten aanvankelijk in de opmars. Vorig seizoen, toen er eindelijk weer een competitie werd afgemaakt, volgde echter een nieuw kampioenschap, waardoor Nieuwerkerk van de derde naar de tweede klasse promoveerde.

Dit seizoen doet Nieuwerkerk daarin volop mee voor de prijzen. “Met een elftal dat voor 85, 90 procent bestaat uit spelers uit Nieuwerkerk of die hun roots hier hebben”, zegt Luijten. “De club is hard bezig om de jeugdopleiding nog beter te laten aansluiten op het niveau dat wordt gevraagd voor de selectie.”

Volgend seizoen is Michel van Noort trainer van Nieuwerkerk, Luijten is dan een paar kilometer verderop werkzaam bij SVS in Capelle. “Ik heb een geweldige tijd gehad bij Nieuwerkerk en heb altijd perfect kunnen werken dankzij de mensen van de club. Daar ben ik iedereen enorm dankbaar voor. Ik ga er met het team alles aan doen om dit seizoen een prijs te pakken, maar voor mij is het verblijf bij Nieuwerkerk al een succes.”

Klik op vv Nieuwerkerk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Nieuwerkerk voor meer informatie over de club.