Jelmer Nomen broedt op Spirit-selectie

0
761
jelmer-nomen-spirit

Hij was jarenlang zelf speler van Spirit 1 en nu heeft Jelmer Nomen (37) als bestuurslid technische zaken een grote vinger in de pap bij de hoogste drie elftallen van de kanaries. Hij beschermt het Spirit-dna.

Nomen is dezer dagen in zijn nopjes, want de club is er onlangs in geslaagd voor komend seizoen Eric Jansen van vierdedivisionist Capelle los te weken. “Een topper op het niveau waar wij spelen”, zegt Nomen. “En pas 28 jaar. We hadden niet gedacht dat wij een kans zouden maken, laat staan dat hij in dit stadium voor ons zou kiezen.”

Heel veel shoppen in de regio doet Nomen niet, maar als er zich buitenkansjes voor doen, spelers die een versterking zijn van het eerste team, dan is hij er als de kippen bij. “Wij hebben een duidelijke filosofie bij de club. We betalen niet en vinden het belangrijk dat we een elftal hebben waarin onze eigen identiteit zichtbaar is. Dus met veel eigen opgeleide Spirit-jongens, maar ook met een speelwijze die past bij wat wij uitdragen. Dat is aanvallend en dominant voetbal. Je kunt dat vertalen naar 4-3-3, maar welk systeem er wordt gespeeld hangt ook helemaal af van de situatie.”

Spirit heeft altijd clubmensen op bepalende posities gehad. Wat dat betreft zet Nomen een traditie voort, want hij maakte ruim tien jaar deel uit van het eerste elftal van de Ouderkerkers. Jarenlang speelde hij in het centrum van de verdediging samen met huidig trainer Richard van Cappellen. “We zijn voetbalmaten. Ik was voorstopper, Richard laatste man. Later hebben we de oudste jeugd samen getraind. Richard was hoofdtrainer, ik zijn  assistent.”

Formeel gezien is Nomen nu ‘de baas’ van zijn oud-ploeggenoot, die alweer vijf seizoenen hoofdtrainer is van Spirit. Nomen: “We hebben allebei het beste voor met Spirit. Het is mijn taak om de gang van zaken van het eerste elftal te evalueren. Dat lijkt me een normale en gezonde situatie. Elk jaar vraag ik de selectie hoe zij er over denkt. En ik zit met Richard om zijn verhaal aan te horen. Het is heus niet zo dat we precies dezelfde ideeën over voetbal hebben. Het contract van Richard hebben we met één seizoen verlengd. Volgend seizoen wordt zijn zesde seizoen. Dat is voor een hoofdtrainer best een lange periode. Daarom hebben we met één seizoen verlengd en niet met twee zoals we dat eerder wel hebben gedaan.”

Dat Spirit door gaat met Van Cappellen heeft ook alles te maken met de goede prestaties. De kanaries behoren in de tweede klasse tot het rijtje kanshebbers voor het kampioenschap. “Omdat we niet betalen hebben we de realistische ambitie om tweede klasse te spelen, met een uitschieter naar boven”, verduidelijkt Nomen. “Promotie dit seizoen is zeker reëel.”

Daarom ook is Nomen blij met de komst van Eric Jansen, die toevallig zijn zwager is. “We proberen opengevallen plekken in de selectie zo veel mogelijk op te vullen met eigen jeugd, maar soms is die vervanger er op een positie niet. We weten dat Luka Bos, onze spits, volgend seizoen in Spanje gaat studeren. Voor een vervanger zijn we goed om ons heen aan het kijken.”

Klik op vv Spirit voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Spirit voor meer informatie over de club.