Robin Westerman van BVV Barendrecht over zijn Aziatische avontuur; deel 1

Vandaag spreken wij met Robin Westerman, de 32-jarige trainer is teruggekeerd naar Nederland na een zesjarig buitenlands avontuur. De trainer heeft veel ervaring opgedaan in het buitenland, van hoofdtrainer voor een club in China tot hoofdtrainer van de International Academy van Liverpool FC in Zuid-Korea. In dit artikel vertelt hij meer over zijn ervaringen. Dit is deel 1!

Robin Westerman is 32 jaar oud en is opgegroeid in Ridderkerk. Vanaf zijn 25e woonde hij zes jaar in het buitenland en woont hij sinds zijn terugkomst, een half jaar geleden, in Rhoon. Momenteel is Westerman de trainer van BVV Barendrecht O17-1.

Begin bij Slikkerveer
Robin Westerman voetbalde vroeger zelf ook, voordat hij zich ging verdiepen in het trainerschap. Op jonge leeftijd begon hij met voetballen in de F’jes van RVVH en was hij zeven jaar actief bij de club tot de overstap naar sv Slikkerveer in de Junioren. “Ik heb hier de overige jeugdelftallen t/m de A1 doorlopen en vervolgens heb ik daar nog een aantal jaren in de selectie gevoetbald.”

Naast dat Slikkerveer een belangrijke club was voor Westerman als speler, begon ook daar zijn trainerscarrière. “Als eerstejaars A-junior heb ik samen met een aantal teamgenoten een pupillenteam opgepakt. Dit beviel me goed en vanaf dit moment ben ik eigenlijk nooit meer gestopt met het trainersvak. Bij Slikkerveer heb ik meerdere jeugdelftallen in verschillende leeftijdscategorieën getraind. Via Slikkerveer heb ik ook mijn UEFA C en UEFA B trainersdiploma behaald.”

Avontuur in China
Na het behalen van zijn UEFA B diploma werd Westerman al snel benaderd om als trainer af te reizen naar China voor een project van René Meulensteen. “Ik heb deze kans met beide handen gegrepen en een prachtige tijd gehad! Echter verliep dit project niet volgens plan en heb ik na zes maanden de overstap gemaakt naar de door Nederlanders bestuurde club Qingdao Red Lions. Een net opgerichte club met veel ambitie. Uiteindelijk werd ik aangenomen om samen met een andere Nederlandse trainer de jeugdopleiding in te richten, maar door het vroegtijdig vertrek van een collega trainer maakte ik al snel de stap omhoog als assistent-trainer van het eerste elftal. Hier was oud WK-finalist Jan Poortvliet op dat moment de hoofdtrainer. Aan het einde van het seizoen keerde Poortvliet terug naar Nederland en nam ex-eredivisietrainer Gert Heerkes het van hem over. Ik mocht toen aanblijven als zijn assistent-trainer.“

Qingdao Red Lions begon in de amateurcompetitie van China en had maar één doelstelling voor ogen: promotie naar de professionele League Two. “Helaas lukte dit beide seizoenen net niet. In het derde seizoen hadden we meer succes en promoveerde de club naar de Chinese profcompetitie. Oud-bondscoach van Slovenië, Tomaz Kavcic, zou naar China afreizen als nieuwe hoofdtrainer. Omdat het aanvragen van zijn visum maanden vertraging opliep, werd ik tijdelijk doorgeschoven als hoofdtrainer van het eerste elftal in de professionele competitie. Dit was een geweldige ervaring! We speelden wedstrijden door het hele land in prachtige stadions en wekelijks stond ik zalen vol met Chinese pers te woord tijdens persconferenties. Als hoofdtrainer acteren op dit niveau met alles wat erbij komt kijken was echt een droom die werkelijkheid werd!”

Australië en Zuid-Korea
Aan het einde van dat seizoen had Westerman nog een aantal maanden in Australië gewerkt. Qingdao Red Lions heeft een nauw samenwerkingsverband met A-League club Adelaide United. “Het was leerzaam en mooi om te zien hoe de sport daar werd beleefd.”

Door de coronapandemie kwam er een einde aan Westerman’s avontuur. De trainer was inmiddels teruggekeerd naar Nederland. Eenmaal thuis werd hij al snel benaderd door iemand die hij gedurende zijn verblijf in China had leren kennen. “Ik werd namelijk benaderd om voor Liverpool FC te werken. Zij hadden een vacature om als hoofdtrainer van de International Academy in Zuid-Korea te werken. Ook hierover hoefde ik geen seconde te twijfelen en heb ik deze kans met beide handen aangegrepen.”

Uiteindelijk heeft Westerman anderhalf jaar in Zuid-Korea gewerkt. Sinds een half jaar geleden is hij alweer teruggekeerd naar Nederland en volgt hij momenteel de UEFA A trainerscursus in Ierland. Daarnaast traint hij de O17-1 van BVV Barendrecht en heeft de trainer zijn eigen voetbalschool opgericht in samenwerking met sv Slikkerveer.

Lees deel 2 op Voetbaljournaal.

Klik op BVV Barendrecht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op BVV Barendrecht voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

In gesprek met Joey van der ploeg van Zeelandia Middelburg

Vandaag praten we met Joey van der ploeg van Zeelandia Middelburg. We hebben het over zijn doelen, huidige team...

Ilyas Oulad-Ali doet stapje terug bij sv Heinenoord

Ilyas Oulad-Ali heeft een mooi carrière gehad op hoog amateurniveau, maar doet een stapje terug bij sv Heinenoord. De...

Rick Ouwerling van Zinkwegse Boys gaat voor UEFA C diploma

De 24-jarige Rick Ouwerling was de afgelopen twee jaar de coach van de O19-1. Dit jaar is hij de...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.