Robin Westerman van BVV Barendrecht over zijn Aziatische avontuur; deel 2

Vandaag spreken wij met Robin Westerman, de 32-jarige trainer is teruggekeerd naar Nederland na een zesjarig buitenlands avontuur. De trainer heeft veel ervaring opgedaan in het buitenland, van hoofdtrainer voor een club in China tot hoofdtrainer van de International Academy van Liverpool FC in Zuid-Korea. In dit artikel vertelt hij meer over zijn ervaringen. Dit is deel 2!

Hoogtepunten en prestaties
Robin Westerman heeft al veel ervaring op kunnen doen in het buitenland. Hier heeft hij dan ook veel hoogtepunten gemaakt en prestaties behaald. Gedurende de Liverpool periode, heeft de trainer de “the session of the month award” gewonnen in november 2020. “Het is een prijs voor de beste training die maandelijks wordt uitgereikt aan één van de Liverpool coaches wereldwijd. Ik ben dan ook erg trots dat ik deze prijs heb gewonnen!”.

Het absolute hoogtepunt van Robin Westerman was dan wel zijn debuut als hoofdtrainer in het betaald voetbal. “Van deze periode heb ik echt genoten! Ook het op dagelijkse basis werken met toptrainers zoals o.a. Jan Poortvliet en Gert Heerkes was echt genieten. Evenals het samenwerken met uitstekende jeugdcoaches van Liverpool FC.” Daarnaast staat het promoveren naar de Chinese profcompetitie zeker ook in het rijtje van hoogtepunten voor de trainer. “Het is mooi als je onderdeel bent van een nieuw project, samen met je collega’s iedere dag en nacht keihard naar iets toewerkt en uiteindelijk na drie jaar in een spannende wedstrijd je doelstelling weet te bereiken!”.

Toch heeft Westerman nog een andere visie op het trainerschap en vind hij sommige aspecten belangrijker dan het winnen van een prijs. “Uiteraard win je weleens iets als trainer, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik trotser kan zijn op bepaalde ontwikkelingen in mijn trainerscarrière dan het winnen van een prijs. Ditzelfde principe geldt eigenlijk ook voor de teams die ik heb getraind. Ik vind het soms een grotere prestatie als je na hard en goed trainen met elkaar het voor elkaar krijgt om op een bepaalde manier te voetballen tegen bepaalde tegenstanders. Dit vind ik soms belangrijker dan het winnen van iets. Alhoewel ik moet zeggen dat prijzen winnen ook helemaal niet vervelend is, haha!”.

De stap naar hoofdtrainer als doel
De trainer heeft nog een doel voor ogen en wilt zich graag nog ontwikkelen in het trainerschap om een stap hoger te doen. Momenteel is Westerman dan ook bezig met zijn UEFA A trainerscursus in Ierland. “Het is al jaren een grote ambitie van mij om deze diploma te behalen. De periode als hoofdtrainer in het betaalde voetbal (waar ik op dat moment een interimfunctie bekleedde, omdat ik hiervoor eigenlijk niet de juiste papieren had) heeft mij doen beseffen dat ik hier zo snel mogelijk werk van moest maken. Het mag mij in de toekomst namelijk niet overkomen dat ik voor vergelijkbare of in ieder geval voor andere mooie trainersfuncties moet bedanken omdat ik niet gekwalificeerd ben.”

Westerman heeft al bijna zijn UEFA A diploma. “Op het moment loopt de cursus al negen maanden en gaan we al naar het einde van de cursus toe, op korte termijn hoop ik het diploma dus op zak te hebben! Verder wil ik zeker nog stappen maken qua niveau. Ik zou bijvoorbeeld graag bij een BVO in de jeugdopleiding werkzaam willen zijn en met de beste voetballers van het land in een bepaalde leeftijdscategorie werken.”

Huidig seizoen
De O17-1 van BVV Barendrecht was afgelopen seizoen kampioen geworden en dus gepromoveerd naar het hoogste amateurniveau van de leeftijdscategorie (5e divisie). “We hebben een talentvolle groep, dus ik kijk er erg naar uit om met deze jongens deze sterke competitie in te gaan. Het is goed voor de jongens en ook voor mijzelf dat de weerstand hoog zal zijn. Ik weet zeker dat het een leerzaam jaar zal worden en ik hoop dat ik mijn spelers en de club een stukje kan helpen in hun stap naar een hopelijk mooie en succesvolle voetbaltoekomst.”

Goed gevoel bij BVV Barendrecht
Bij terugkomst in Nederland wilde Westerman altijd al graag bij een BVO in de jeugdopleiding werken. Toch is er gekozen voor BVV Barendrecht. “Ik heb enkele gesprekken gehad bij BVO’s, maar helaas waren er nog maar weinig vacatures beschikbaar en voor de enkele vacatures die beschikbaar waren, werd helaas de keuze gemaakt voor een andere trainer. Als het dus niet lukt om bij een BVO actief te zijn als trainer kom je al snel uit bij de grote amateurclubs in de regio, waaronder Barendrecht. Ik heb me goed georiënteerd bij meerdere clubs in de regio, maar bij Barendrecht kreeg ik uiteindelijk het allerbeste gevoel. Ondanks dat het een enorm grote vereniging is, is het hier prima geregeld. Ik heb het idee dat ook de jeugdafdeling is ingevuld met prima mensen en dat deze na misschien iets mindere jaren echt weer keihard in de lift omhoog zit!’’

Barendrecht zeker niet het eindstation
Westerman heeft al veel onvergetelijke momenten beleefd en ziet Barendrecht niet als eindstation. “Het trainerschap heeft me nu al echt onvergetelijke momenten gebracht, maar misschien ben ik nog wel het meest trots op de ontwikkeling die ik door de jaren heen heb gemaakt en de stappen voorwaarts die ik heb weten te zetten. Ik zie mijn carrière als één lange leerweg naar het hoogst haalbare. Ik ben ambitieus en ben dagelijks bewust bezig om beter te worden en stappen te maken. Hoever ik ga komen is natuurlijk niet te voorspellen, maar de bedoeling is niet dat Barendrecht O17-1 mijn eindstation is!”

Wij wensen Robin Westerman veel succes!

Klik op BVV Barendrecht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op BVV Barendrecht voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Pjotr Sanders: de sportverzorger van VVGZ

Pjotr Sanders is 32 jaar en werkt in het dagelijks leven als docent aardrijkskunde op het Heer Bokel College....

Keeper Gino van Luijn begint aan nieuw avontuur bij Delta Sports ’95

Vandaag gaan we in gesprek met doelman Gino van Luijn. Gino is keeper bij Delta sports ’95.  We hebben...

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.