Rob IJpelaar van assistent- naar hoofdtrainer van Waspik

0
441
Waspik

De 36-jarige assistent-trainer maakt na drie jaar de stap naar het hoofdtrainerschap. Als rechterhand van hoofdtrainer Emiel Heefer kon IJpelaar al proeven aan het seniorenvoetbal en is hij nu klaar voor het echte werk. ,,De grootste uitdagingen zijn het mooist’’.

Hij was altijd al jeugdtrainer bij Waspik. Als hoofdtrainer van het hoogste jeugdelftal binnen VV Waspik zat hij vast in ontwikkeling. Dat was dan ook de grootste reden van zijn sprong naar het seniorenvoetbal in de rol van assistent-trainer. Jarenlang coachte hij de hoogste jeugd van Waspik. Hij heeft ondervonden hoe groot het verschil tussen de jeugd en senioren is. Om zelf een stap te maken wilde hij zich wagen aan het trainersvak in de senioren. ,,Ik kan meekijken over de schouder van de hoofdtrainer en zie hoe het trainerschap bij de senioren er uit ziet’’, zegt de jonge coach. Dit seizoen was het binnen Waspik de vraag of hoofdtrainer Heefer door zou gaan aan het roer. Waspik had IJpelaar al in gedachte als opvolger van Heefer. IJpelaar had hier wel oren naar. ,,Ze kwamen bij mij uit, wat ik ook wel zag zitten’’, aldus de nieuwe hoofdcoach.

Doelstellingen

Op dit moment werkt IJpelaar hard aan zijn TC-2-diploma. Zijn TC-3, het diploma wat hij nu bezit, is genoeg voor het trainerschap in de vierde klasse. Waspik werkt hard aan promotie naar de derde klasse, wat ook betekent dat IJpelaar zijn papieren op tijd moet halen. Hij hoopt dat beide doelen dit seizoen nog worden behaald. ,,We gaan met Waspik voor promotie naar de derde klasse en voor mezelf werk ik aan mijn eigen doel’’, zegt de ambitieuze IJpelaar.

Luisterend oor

Zijn rol binnen het eerste elftal van Waspik zal behoorlijk veranderen, want als assistent-trainer is hij vooral een luisterend oor en een tussenpersoon van de speler en trainer. Als trainer is hij eindverantwoordelijke en heerst er meer afstand tussen de selectiespelers en de hoofdcoach. Hij ziet deze uitdaging wel zitten. Daarnaast hoopt hij zijn trainerskwaliteiten dus de ontwikkelen in de derde klasse. ,,De grootste uitdagingen zijn het mooist’’, zegt hij.

Op voetballend vlak is hij het grotendeels al eens met de huidige hoofdman. ,,Iedere trainer heeft zijn eigen ideetjes’’, weet IJpelaar, die deze zelf ook heeft en niet kan wachten om dit door te voeren op zijn spelers. Hij weet ook dat de manier van spelen zal veranderen als Waspik gaat acteren in de derde klasse. ,,In de vierde klasse zijn we vaak de bovenliggende partij. We zetten de tegenstanders graag onder druk en we laten zien dat we met de drie punten naar huis gaan. Dat zal wel anders zijn mochten we verkassen naar de derde klasse, waar de tegenstanders sterker zijn en we niet altijd de bovenliggende ploeg zullen zijn’’.

Trainer op het veld

Als voetballer moest de ambitieuze trainer het ook altijd al hebben van zijn coachende kwaliteiten. Bij ‘The White Boys’, de club die nu failliet is, speelde hij tot zijn vijftiende op hoog niveau. Vervolgens ging hij naar Waspik, waar hij niet meer vertrokken is. Al op zijn zestiende maakte hij zijn debuut, als centrale verdediger. Op zijn dertigste stopte hij met voetballen, aangezien de kinderwens aanwezig was en hij focuste op een carrière als jeugdtrainer. Als centrale middenvelder en verdediger speelde hij het meeste van zijn wedstrijden in het eerste elftal van Waspik. ,,Ik had alle lopers en technische spelers om mij heen. Ik coachte hen aan, want zelf moest ik het niet van snelheid of techniek hebben. Ik was op het voetbalveld eigenlijk al een soort van trainer’’, grapt IJpelaar, die zijn laatste tien seizoenen in het eerste van Waspik aanvoerder was.

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van Waspik