Rick Spijkers maakt einde aan lange SSC carrière

0
406
SSC

De 34-jarige Spijkers is aan zijn dertiende en laatste seizoen in het eerste van SSC bezig. De traditionele verdediger, die honderden wedstrijden voor de hoofdmacht speelde, dacht vorig jaar al aan stoppen, maar besluit nu toch echt zijn schoenen aan de wilgen te hangen. ,,Het houdt een keer op’’.

Het zijn ook de schoenen die hij af en toe van de wilgen zou moeten halen voor een potje in het vierde elftal van SSC. In dat elftal spelen namelijk alle oude knarren van SSC 1. Het is de oude garde waar Spijkers lange tijd mee samen speelde. Vorig seizoen stopten al veel voetballers die aan het einde van hun termijn waren gekomen. Dit seizoen is het ook klaar voor andere vedettes. Spijkers is namelijk niet de enige die bij het einde van zijn carrière is beland. Hij neemt Rob van Kuijk, Boyd de Jong en Joey van Veldhoven met zich mee. Spelers waar hij al vanaf de f-jeugd mee voetbalt en nooit van is gescheiden.

Buurtvriend

De ouders van Spijkers woonden aan het complex van SSC. Die wonen daar overigens nog steeds. De keuze om bij SSC te gaan voetballen was snel gemaakt, want ook buurtvriend Michael Bouman sloot zich aan bij de vereniging. Op Sportpark van Wijlen doorliepen de buurtvrienden ieder selectie elftal. Spijkers en Bouman schopte het beiden tot het eerste elftal, alleen Bouman scheurde twee keer zijn kruisband, waardoor hij zijn carrière vroegtijdig moest beëindigen. Spijkers had, op wat enkelproblemen na, weinig last van langdurige blessures en heeft vele minuten in het zwart-gele shirt mogen maken.

Perfecte hattrick

In al zijn dertien seizoenen scoorde hij slechts drie keer. Hij kan ze alle drie nog herinneren. ,,En dat is vaak een slecht teken’’, vertelt Spijkers. ,,Toen ik net in 1 stond, scoorde ik met mijn verkeerde been van grote afstand. Ik ben zelf rechtspoot en schoot al vallend met mijn linkerbeen raak. Het was thuis tegen Oni. Tegen Zuilichem, ook thuis, scoorde ik mijn tweede. Deze was met de kop. En mijn derde was vorig jaar tegen het Dortse GSC-ODS, met rechts. Een perfecte hattrick eigenlijk, al zat er wel veel tijd tussen de doelpunten’’, aldus de rechtsback van beroep.

Spijkers beleefde mooie voetbaljaren in Sprang-Capelle. Voetbaljaren waren iedere zaterdag in het teken stond van een belangrijke wedstrijd. Vorig seizoen had Spijkers al besloten om te stoppen, maar in overleg met zijn teamgenoten ging hij toch nog een jaartje door. ,,Ik vond het nog te leuk om te stoppen en de klik met de nieuwe jongens en trainer was aanwezig. Daar heb ik geen spijt van gehad’’, vervolgt hij. ,,Maar nu is het goed. Het houdt een keer op’’.

Oude knar

Op dit moment kijkt hij terug op zijn carrière. ,,Ik weet nog goed dat Ron Laros mij op negentienjarige leeftijd liet debuteren in het eerste elftal. Ik was een jonge verdediger die een oude knar van 34 op de bank liet zitten. Nu ben ik zelf de oude knar en hoop ik dat er iemand is die mij uit de basis weet te spelen’’, zegt Spijkers. ,,Dat is nog niet gebeurd, en dus vragen de jongens of ik toch nog een jaartje door wil gaan. Dat is een mooi compliment, maar het zal niet gebeuren’’.

SSC is al gedegradeerd. De strenge degradatieregeling bepaalde dat SSC volgend jaar zal voetballen in de vijfde klasse. Iets wat Spijkers niet mee zal maken.

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van SSC