RKC Waalwijk verrast dit seizoen vriend en vijand

0
501
rkc-waalwijk

Qua begroting zou RKC Waalwijk in de kelder van de eredivisie moeten bungelen, maar de Brabantse profclub streed dit seizoen verrassend mee om Europees voetbal. De ploeg van Joseph Oosting speelde zich al razendsnel veilig en verrast dit seizoen vriend en vijand. Het Waalwijkse sprookje verklaard. 

Alleen promovendus Excelsior heeft dit eredivisieseizoen de beschikking over een lager budget. Het lag bij de start van de nieuwe eredivisiecampagne dan ook in de lijn der verwachting dat RKC zich dit seizoen moest richten op een felle strijd om lijfsbehoud in de eredivisie. Dat werd het allesbehalve. RKC speelde zich acht duels voor het einde al officieel veilig en mocht zelfs ruiken aan de top 8, die rechtgeeft op play-offs voor Europees voetbal. En dat terwijl zelfs clubs uit de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau in Nederland, een vollere portemonnee hebben dan de blauw-gele formatie.

Het leest als een sprookje en dat is het ook voor de kleine club uit Waalwijk, dat al jaren spot met de voetbalwetten en sinds de promotie in 2019 een volwaardige eredivisionist is. RKC stuntte dit seizoen bijvoorbeeld tegen AZ en maakte het de overige topclubs lastig, maar presteerde vooral tegen de clubs uit het lagere segment. Tegen ploegen uit de degradatiezone van de eredivisie verloor RKC nauwelijks. 

Hoe dat kan? De Brabanders formeerden op creatieve wijze een ploeg die aanzienlijk sterker bleek dan de vooraf voorspelde concurrentie. Met Iliass Bel Hassani, Michiel Kramer, Florian Jozefzoon en winteraanwinst Mats Seuntjens heeft RKC flink wat spelers met een ‘krasje’, maar juist zij floreerden dit seizoen en namen RKC bij de hand. Spits Kramer haalde voor het tweede seizoen op rij de dubbele cijfers en werd de meest trefzekere RKC’er in de eredivisie sinds Rick Hoogendorp in 2003 (16 goals).

Bovendien was er aan ervaring geen gebrek bij de eredivisionist: de 34-jarige Vurnon Anita speelde bij Ajax en bij Premier League-club Newcastle United en bewaakt nu de balans op het middenveld bij RKC. Anita, die net als ploeggenoot Juriën Gaari tevens international is van Curaçao, speelde al ruim 450 wedstrijden op het hoogste niveau.

En dan heeft RKC met Etienne Vaessen ook nog eens een keeper die punten pakt voor zijn club. Vaessen heeft zich dankzij zijn knappe reddingen dit seizoen in de kijker gekeept bij andere clubs en droeg bij aan het droomseizoen van de Waalwijkers. Dat deed ook coach Joseph Oosting, die vakwerk leverde en dat komend seizoen bij FC Twente moet gaan doen. Oosting zal door zijn goede prestaties van dit seizoen ongetwijfeld worden genomineerd voor de Rinus Michels Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste coach van het jaar.

Grote vraag is of de plek in de middenmoot dit seizoen een incident was of dat we RKC structureel tot een stabiele eredivisionist kunnen rekenen. Bij RKC zullen ze in ieder geval nooit naast hun schoenen gaan lopen. In vrijwel alles zijn de Waalwijkers een typische Eerste Divisie-club, maar dit seizoen bewees de ploeg van Oosting op indrukwekkende wijze het tegendeel.

Klik op RKC Waalwijk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKC Waalwijk voor meer informatie over de club.