Richard Grootscholten: ‘Ik wil iets teruggeven aan Westlandia’

0
314
13_Westlandia_RichardGrootscholten

Richard Grootscholten is in augustus van dit jaar aan de slag gegaan bij Westlandia, de club waar het voor de 59-jarige Naaldwijker ooit begon. Hij speelde meer dan 350 wedstrijden in het eerste elftal en was jeugd- en hoofdtrainer bij Westlandia. “Het mooie is dat ik met de jongens die ik twintig jaar geleden trainde nu aan tafel zit. Een jong en ambitieus bestuur met oud-voetballers en mensen die ervaring hebben in het bedrijfsleven. Dat vind ik heel interessant. Zij zijn goud waard voor de club.”

Grootscholten, Hoofd Voetbalbeleid bij Westlandia, behoeft eigenlijk geen introductie. Hij werkte in Nederland onder meer bij Sparta (hoofd jeugdopleiding en technisch directeur), Feyenoord (hoofd jeugdopleiding), bij de KNVB en vertoefde regelmatig in het buitenland. Grootscholten kijkt vooral met veel plezier terug op zijn tijd in Polen en Canada. Op de achtergrond was hij altijd nog wel betrokken bij Westlandia. “Ze konden mij altijd om een mening en advies vragen, maar dat was buiten beeld. Ik treed nu weer iets meer op de voorgrond, meer leidend.”

Op de fiets

Grootscholten wil iets teruggeven aan de club die hem zoveel bracht. “Ik woon op twee minuten fietsen van de club, als ik tijd had ging ik altijd even kijken. En dan zie je ook dingen waar je een mening over hebt. Ik heb in het buitenland club audits gedaan. Vaak naar structuren van clubs gekeken, daar adviezen in gegeven of een plan opgesteld, dat doe ik nu weer maar dan bij mijn eigen club.”

Zaterdagochtend

Er gaat veel goed bij Westlandia, benadrukt Grootscholten. “Als ik op zaterdagochtend ga kijken, weet ik niet wat ik zie. Onze jeugdopleiding is geweldig. Als je ziet hoeveel goede mensen er op de been zijn en hoe alles georganiseerd wordt, dat zie je niet vaak bij een amateurclub. Dat is echt van een hoog niveau. Dat vind ik prachtig, maar ik vind het ook interessant om er nog meer uit te halen. De club moet namelijk met meer eigen jongens omhoog. Met het eerste team, dat te laag speelt, in de ontwikkeling van eigen spelers die beter moet én ook aan de sociale kant. Westlandia stond altijd voorop in de regio, dat is minder geworden. Die echte binding moet terug. Daarnaast zit er een verbouwing aan te komen. Ik wil met mijn kennis en netwerk een steentje bijdragen. Mijn mening geven over processen die spelen, om een beetje meer naar links of rechts te gaan met de goede mensen die binnen de club werkzaam zijn. Dat zijn er veel.”

Vancouver

Grootscholten heeft in de afgelopen jaren veel van de wereld gezien. In Polen werkte hij bij Zaglebie Lubin en Legia Warschau. “Dat waren waanzinnige projecten, we hebben daar hele opleidingsinstituten opgebouwd. Maar de mooiste tijd heb ik gehad bij de Vancouver Whitecaps in Canada, 2,5 jaar met het hele gezin. Dat heeft ons zoveel gebracht, ook mijn kinderen van toen 10 en 12 jaar. We gooiden onze spullen in een container en zijn die kant opgegaan om iets op te bouwen. Het hele leven daar was prachtig, een sportieve levensstijl, de natuur, lekker skiën. Vancouver staat hoog op de lijstjes van ‘best place to live’, dat begrijp ik wel. En ik werkte in de MLS (Major League Soccer, red.) in een andere sportbeleving. In die periode heb ik bijna alle steden in Amerika gezien. Dan zie je hoe sport daar beleefd wordt. Een heel andere dynamiek dan wij hier gewend zijn. Ik heb nog steeds een voetbalschooltje in Vancouver.”

Momenteel is Grootscholten bezig met een project in onder meer Griekenland. “Ik heb daar een eigen voetbal organisatiebedrijfje, al wat jaren, we bieden kansen aan spelers en trainers. Door coachopleidingen aan te bieden bijvoorbeeld, en trainingskampen te organiseren en spelers uit te wisselen. Ik ben regelmatig in Griekenland, maar ik sta wel open voor een nieuw avontuur. Dat weten ze bij Westlandia ook. Vaker als beleidsmaker, dan als trainer. Ik ga niet zomaar weer naar het buitenland, Dan moet het wel echt goed en interessant zijn.”

Klik op RKVV Westlandia voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKKV Westlandia voor meer informatie over de club.