rick-postema

Hij staat niet langer meer tussen de palen, maar heeft komend seizoen het hoogste woord op het trainingsveld en als coach langs de zijlijn. Rick Postema heeft het keepen vaarwel gezegd en zich ontfermd over het tweede elftal van De Jonge Spartaan. “Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen in de ontwikkeling van die jongens.”

Zijn laatste seizoen als actieve keeper in het eerste elftal van VV Den Bommel had weinig om het lijf. Slechts zes officiële wedstrijden – drie voor de beker en drie voor de competitie – duurde de afscheidstournee van Postema, die op dat moment nog geen besluit had genomen over toekomst. Dat deed hij wel in de winterstop. “Ik heb prachtige jaren gehad, maar je moet ook kunnen zeggen: het is mooi geweest en dit is het.”

Hij noemt zijn driejarige optreden in Den Bommel een mooi toetje. Na jaren eerste keeper bij De Jonge Spartaan te zijn geweest beleefde hij nog een mooie tijd bij de derdeklasser. “Heel anders dan De Jonge Spartaan. Een dorpsclub met veel warme mensen. Ik ben dankbaar voor de periode die ik nog heb gemaakt. Ik had een valse start, waarbij ik aan het begin van het eerste seizoen zwaar geblesseerd geraakte. Ik kwam in botsing met een medespeler en had verschillende breuken. De tijd erna heeft dat ruimschoots goedgemaakt, Ik ben blij dat ik de stap destijds gemaakt heb. Bij De Jonge Spartaan had hij een periode van de blessures en in mijn plaats was een jonge keeper gekomen. Mijn perspectief op speeltijd was daardoor minder groot.”

bazen

Postema verdedigde, met tussenpozen, ruim acht jaar het doel van De Jonge Spartaan. Hij groeide op in Bruinisse. “Ik heb altijd bij Bruse Boys gespeeld. Meestal speelden we tweede klasse. Uitgerekend in het jaar dat we zijn verhuisd naar Middelharnis promoveerden we naar de eerste klasse. Dat avontuur heb ik nog meegemaakt, een jaar na onze verhuizing ben ik toch overgestapt naar De Jonge Spartaan.”

Op Spartacus promoveerde en degradeerde hij, maar zijn hoogtepunt is het kampioenschap in de vierde klasse. “Hoewel ik dat seizoen ook met de nodige ongemakken te maken had en veel wedstrijden moest missen, is dat seizoen in mijn beleving het mooiste jaar geweest.”

Nu begint hij bij DJS, waar hij enige tijd trainer was van de G-voetballers, aan een nieuwe episode. “Bij DJS kregen ze er lucht van dat ik zou stoppen. Ze hebben me meteen gevraagd of ik te porren was voor een trainersfunctie. Het tweede elftal vind ik een prachtige uitdaging. We zijn met twee trainers en een leider. Het is een extreem jong team dat erg enthousiast is. Ik moet nog ontdekken of ik training geven leuk vind, maar de hele sfeer met die jongens spreekt me aan. Ik vind het een mooie uitdaging om de jongens een stap verder te helpen in de ontwikkeling.”

Postema, die werkzaam is in de gemeente Goeree-Overflakkee als beleidsadviseur sport, speelt met DJS 2 in de reserve derde klasse. “Natuurlijk zijn resultaten belangrijk, maar de functie van een tweede team is vooral om spelers beter te maken om zodoende het laatste duwtje te geven naar het eerste elftal.”

Meer artikelen over De Jonge Spartaan, klik hier.

Meer informatie over De Jonge Spartaan, Klik hier.