Nieuwe Ophemert-coach Mark de Beijer: ‘Zoek de juiste balans tussen prestaties en plezier’

Mark de Beijer uit Culemborg is met ingang van het volgende seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Ophemert. De opvolger van Henk van Hoeven staat te trappelen om aan de slag te gaan bij de zondagvijfdeklasser.

Toen Mark de Beijer (44) vernam dat Ophemert een nieuwe trainer zocht, besloot de huidige trainer van SCD’33 te reageren op de vacature. Bij die club speelde hij dit seizoen in de vijfde klasse, het niveau waarop Ophemert volgend jaar ook acteert. “Maar Ophemert is bepaald geen nietig clubje”, benadrukt De Beijer. “Hans Kraay junior is hier nog trainer geweest en nu mag ik daar aan de slag. Dat vind ik wel een leuk feitje”, lacht De Beijer, die net als Hans Kraay junior zelf op hoog niveau voetbalde. “Ik heb jarenlang in de jeugdafdeling van NEC Nijmegen gespeeld en daarna ben ik naar Duitsland vertrokken. Ik schopte het niet tot de Bundesliga, maar ik heb wel op landelijk niveau gespeeld. Mijn ervaring als speler hoop ik over te brengen op de spelers die ik train en daar beleef ik veel plezier aan”, legt hij uit.

Overigens blijft het bij De Beijer niet alleen maar bij trainen. Als de nood aan de man is, dan is de inmiddels 44-jarige niet te beroerd om zelf zijn voetbalschoenen aan het trekken in het weekend. “Dit seizoen hebben we met SCD’33 veel blessures gehad en daardoor heb ik zelf aardig wat potjes meegespeeld als centrale verdediger. Het team is heilig: dat is de boodschap die ik wil uitstralen naar mijn spelersgroep toe en ik geef graag het goede voorbeeld. Ik zal zorgen dat ik een beetje in conditie blijf, zodat ik volgend jaar eventueel weer kan invallen”, aldus De Beijer. “Mijn spelers moeten voor elkaar door het vuur gaan.”

Het bestuur van Ophemert heeft vertrouwen in De Beijer. ‘We zijn ervan overtuigd in de persoon van Mark de Beijer een waardige opvolger te hebben aangetrokken om samen de stijgende lijn van het eerste elftal voort te zetten en de goede sfeer op het sportpark te  continueren’, zo meldde de club onlangs nog op haar website. “Uit die woorden spreekt vertrouwen en dat heb ik nodig, ook van de spelersgroep. Ik ken nog geen spelers, maar kijk uit naar onze kennismaking. De communicatie met spelers heb ik sowieso hoog in het vaandel staan. Ik ben ook nu al bezig met de planning van volgend seizoen. Ik speel graag een paar goede oefenwedstrijden en wil teamactiviteiten inplannen. Het is namelijk belangrijk om een hechte groep te smeden. Dat lukt door goed te trainen en te presteren, maar ook door buiten het veld leuke dingen te doen.”

Het plezier is sowieso erg belangrijk bij een vijfdeklasser, beseft ook De Beijer. “Ik zoek de juiste balans tussen prestaties en plezier”, zo vertelt de trainer over zijn plannen met Ophemert. “Ik ben zelf heel fanatiek en voetbal is mijn alles: dat zit in mijn aderen. Ik kan begrijpen dat dit bij mijn spelers in de vijfde klasse iets minder is. Natuurlijk wil ik de jongens voetbalverstand bijbrengen, maar het is vooral belangrijk dat de sfeer goed is. Dan komen de mooie prestaties hopelijk vanzelf wel.” De Beijer hoopt dat hij met Ophemert kan meedraaien in de middenmoot van de competitie, maar beseft dat hij afhankelijk is van zijn materiaal.  “Ik heb getekend voor één jaar met de optie om nog één jaar bij te tekenen. Ik zie wel hoe het seizoen gaat verlopen en heb er sowieso heel veel zin in.”