DBGC presteert gewoon met eigen jongens

0
183

Veel clubs hebben de hoogtijdagen achter zich liggen. Alleen de zwart-witfoto’s in de kantine herinneren aan een kleurrijk verleden. Tim Mackloet (24) daarentegen is nu zelf onderdeel van zo’n roemruchte periode waar later in Oude-Tonge en omstreken nog lang over nagepraat zal worden. De aanvoerder van DBGC heeft als speler de opmars meegemaakt vanuit de middenmoot van de derde klasse zondag naar de drempel van de eerste klasse zaterdag.

OUDE-TONGE – Want vanzelfsprekend is het niet dat DBGC in de tweede klasse uitkomt, weet Mackloet. ,,Het is een hele prestatie dat we met een relatief klein clubje op dit niveau mogen spelen”, zegt de captain, die al op zijn zeventiende onder John Kleijn debuteerde in de hoofdmacht.

Een jaar later verliet de Don Bosco Grijsoord Combinatie het zondagvoetbal voor het spelen op zaterdag. Dat betekende wel dat de club onderaan de ladder moest beginnen in de vierde klasse. Mackloet was toen nog een A-junior. ,,Maar John wilde mij graag bij het eerste hebben, dus toen heb ik de overstap naar de selectie gemaakt.”

Met DBGC rukte hij in vijf jaar tijd op naar de tweede klasse (Zuid). Na een voortreffelijk debuutseizoen in de tweede klasse, waarin DBGC knap als runner-up eindigde, werd de ploeg van Richard Elzinga in de nacompetitie op de drempel van de eerste klasse uitgeschakeld. Maar niemand in Oude-Tonge die daar echt om rouwde.

,,DBGC heeft niet de ambitie om in de eerste klasse te spelen”, zegt Mackloet. ,,We willen graag een stabiele tweedeklasser zijn. De eerste klasse was gewoon te hoog gegrepen geweest, als je kijkt naar de krappe selectie die wij hebben. En ook de kwaliteit is beperkt, omdat het voor spelers buiten de regio niet aantrekkelijk is om naar DBGC te komen. Om de simpele reden dat ze hier niet betalen.”

DBGC doet het dus met jongens die zoals Mackloet uit de eigen jeugd en uit het dorp komen. ,,We hebben een hechte groep, waarin een goede sfeer hangt. En de prestaties zijn zeker de afgelopen jaren alleen maar positief. We hebben veel gespeeld om nacompetitie, zijn kampioen geworden en drie keer gepromoveerd. Dat is geweldig.”

In het amateurvoetbal wordt het tweede seizoen na promotie beschouwd als het moeilijkste jaar, omdat nieuwkomers in hun debuutjaar vaak nog onbevangen spelen. Toch heeft DBGC zich onder huidig trainer Wim Nieuwland afgelopen seizoen al weken voor het einde wederom verzekerd van een langer verblijf in de tweede klasse.

,,Het tweede seizoen in de tweede klasse is wat wisselvallig verlopen, mede omdat we een nieuwe trainer hadden met weer nieuwe ideeën. Dat is toch weer even wennen. Maar gelukkig hebben we ons weer veilig gespeeld.”

Voor Mackloet is dat extra bijzonder, daar hij afgelopen seizoen benoemd is tot aanvoerder van DBGC. ,,Ondanks mijn 24 jaar ben ik toch al zo’n zeven jaar actief in de selectie en heb ik toch al een boel ervaring. Zeker als je het vergelijkt met de rest van de jonge spelersgroep. En voor mij als jongen van de club en uit het dorp is het natuurlijk fantastisch om aanvoerder te zijn.”