HVC'10 moet vooral aan aanval sleutelen

HVC’10 start het nieuwe seizoen met een nieuwe trainer én een vrijwel compleet nieuwe aanval. “We zullen tijd nodig hebben”, beseft nieuwe oefenmeester Henk de Zeeuw (36), die na twee jaar FC ’s-Gravezande 2 voor het eerst als hoofdtrainer op eigen benen staat.

Ongewoon veel mutaties bij de doorgaans in de competitieloze periode zo rustige fusieclub uit Hoek van Holland. Zelf moest HVC’10 ook de boer op. “Noodgedwongen”, weet De Zeeuw, die eind juli de eerste training met zijn selectie afwerkte. “HVC’10 is niet van het spelers halen. Maar nu moest er wel iets gebeuren. De hele voorhoede van afgelopen seizoen – goals en assists –  is weg.

Jack Binnendijk keerde terug naar Lyra, Mathijs Benard en Remco Koornhof stopten. De Zeeuw polste oud-ploeggenoten Steve Escalona en Darryl Semil, beiden 29 jaar, voor een overgang. Die hadden daar wel oren naar. “Ik wist dat Steve en Darryl weggingen bij WateringseVeld/GONA. Twee ervaren spelers die in deze jonge selectie een meerwaarde zijn.”

Het vertrek van Daniel van der Knijff, zeven jaar lang de vaste doelman van HVC’10, werd opgevangen door Mitchell Smit. “We hebben kwaliteit ingeleverd, ja, maar er is ook de nodige kwaliteit voor teruggekomen”, verzekert De Zeeuw. “Steve Escalona is nog international voor Aruba geweest, je hebt Michael van den Bos en Leroy Smits nog. En niet te vergeten Jurgen Warbout.”

De Zeeuw maakt er geen geheim van dat hij onder de indruk is van de centrale aanvaller. “Een echte spits. Hij heeft alles in huis wat een goede spits moet hebben.”

Maar Warbout is wel een spits met een handicap. Vanwege werk is hij niet altijd beschikbaar. De Zeeuw: “Hij heeft wisselende diensten en zal daardoor regelmatig een training missen. Daar kan je heel moeilijk over doen, maar het is niet anders.”

De Zeeuw bekeek HVC’10 vorig seizoen uitgebreid. “Ik heb ze zes keer zien spelen”, vertelt de oud-doelman van Westlandia. “Wat opviel was dat ze geen enkele keer in dezelfde samenstelling speelden. Dat was niet zozeer te wijten aan Pim van der Hoorn, mijn voorganger, maar meer door andere omstandigheden. Door die wisselende samenstelling ontbrak het wel aan vastigheid. Dat was ook terug te zien aan het aantal tegentreffers. HVC’10 was de op twee na productiefste ploeg van de tweede klasse, maar moest ook op twee ploegen na ook het meeste aantal doelpunten incasseren. Dat is dus iets om aan te werken.”

Dat de competitie later start en dat hij daardoor een voorbereiding kan ‘draaien’ van zeven weken, komt De Zeeuw meer dan goed uit. “Veel nieuwe spelers, ik ben nieuw. Een nieuwe trainer betekent altijd dat er dingen gaan veranderen We gaan ook van twee naar drie trainingen in de week. Ook dat vergt aanpassingen. Die zeven weken hebben we echt nodig. Sterker, de eerste competitiehelft zullen we nodig hebben om tot een team en vaste speelwijze te komen. Ik hou me vooral met het proces bezig. Ik wil dat er een goede organisatie in het veld staat.”