PMC in Balans: ‘Aantal blessures aan voorste kruisband opvallend hoog dit seizoen’

0
123

Blessures, ze horen er (helaas) bij wanneer we het over sport hebben. Ook binnen het voetbal ontkomt de sporter er gedurende zijn of haar loopbaan helaas niet aan. PMC in Balans is een gerenommeerde fysiotherapiepraktijk die ook dit seizoen weer heel veel voetballers in hun praktijken zien met lichte én zware voetballetsels. ‘Wat opvalt is het grote aantal patiënten die komen voor revalidatie na een voorste kruisbandblessure’, zegt sportfysiotherapeut Jouri van den Broeke.

Met negen vestigingen op Walcheren en nog een zevental praktijken in de regio Sliedrecht is PMC In Balans een gerenommeerde partij en werkt het al jarenlang met de Join(t) forces. “We hebben contacten met clubs zoals bijvoorbeeld v.v. Arnemuiden, RCS en op Walcheren bij veel korfbalverenigingen.

“Na de coronapandemie zien we wel een opvallende toename wat betreft het aantal zware kruisbandblessures. Dat veel amateurvoetballers misschien niet altijd even goed en gedoseerd hebben doorgetraind zou daarvan een oorzaak kunnen zijn. We kunnen hier als PMC in Balans zeker voor sportclubs in het algemeen, en voetbalverenigingen in het bijzonder, vooral in de preventie een positief aandeel hebben. Want veel spelers zijn natuurlijk amateur en dan zijn ze niet gewend aan een plotselinge toename in de intensiteit qua belasting. Het lichaam is niet gewend om ineens drie wedstrijden per week te spelen én dan ook liefst nog te trainen. Met onze achtergrond qua blessurepreventie, maar zeker ook door de belasting en belastbaarheid van spelers in kaart te brengen, kunnen we clubs ondersteunen.”

0250985_onlinebanner_Klaverblad_VJGoeree

Volgens Van den Broeke is het vaak ook een gebrek aan gedegen achtergrondkennis waardoor het fout gaat. “Voor iedereen is een dergelijke periode zoals we die met corona hebben gehad totaal nieuw. Dan moet je veel kennis hebben, zeker op medisch en fysiek vlak, om spelers tijdens inspanningen niet té zwaar te belasten met mogelijk zware blessures tot gevolg. Dat is geen verwijt maar een constatering die we in onze praktijken de afgelopen periode hebben ervaren. Kleine spierblessures, maar ook heel veel zware en langdurige enkel- en knieblessures. Ons Joint Forces trainingsprogramma heeft daarbij bewezen, dat het de kans op kleine maar ook ernstige blessures met vijftig tot zelfs zeventig procent doet afnemen. Dat is voor amateurclubs, die vaak niet al te grote selecties hebben, heel wat.”

Zorgverzekeraars doen aan preventie volgens Van den Broeke niet of nauwelijks iets. “Dat is zaak voor de sporter en de clubs zelf helaas. We kunnen hen als praktijk daar wel in adviseren of desgewenst ondersteunen. Trainers op weg helpen met simpele maar effectieve warming up oefeningen bijvoorbeeld, of door gebruik te maken van de ‘AC-workload’ om de belasting en belastbaarheid van spelers in kaart te brengen. Wij kunnen daarin dus als praktijk zéker uitkomst bieden. Aan de voorkant qua preventie of qua herstel door gerichte revalidatie. Want hoewel blessures erbij horen, is proberen te voorkomen nog altijd beter dan genezen.”

Klik op op Fysio voor meer artikelen.